L´expulsió de tres membres de la colla dels plens de la Patum de Berga hauria estat, en circumstàncies normals, un incident més dins la dinàmica interna d´una colla de persones participants en una festa. Res especialment important ni noticiable. Però les circumstàncies no són normals. La Patum és una de les grans festes del país i és un fenomen que articula la vida cívica, social i familiar d´una molt bona part de la població de Berga; i dins de la Patum, la colla dels plens és la que fa possible el moment més màgic i icònic de la celebració, amb la plaça de Sant Pere negra com gola de llop i les guspires daurades trencant la nit. Certament, la Patum és molt més que els plens, però no seria el mateix sense els plens. I, a més, és una part de la festa que exigeix un procés gairebé industrial que ha de funcionar de manera experta i segura, com sempre. Per tant, que amb la Patum a les portes hi pugui haver una distorsió dins d´una maquinària tan sensible dedicada a la manipulació de pólvora no és una qüestió menor. I segurament és per això que l´alcaldessa, Montse Venturós, va intervenir en l´assumpte immediatament i va forçar-ne la reconducció. Però no podia ser tan fàcil.

Venturós i el govern de la CUP van imposar a través d´una reunió del patronat de la festa una reordenació sota criteris democràtics de les normes de les colles i la readmissió dels expulsats. Tanmateix, les decisions van ser recorregudes i dos informes jurídics han deixat clar que els recursos han de ser admesos. El patronat va prendre decisions que no tenia capacitat per prendre i a més no va respectar els passos formals necessaris. La reunió decisiva, doncs, finalment, no va servir de gran cosa. Ara, l´Ajuntament ha pres directament el control de la colla amb la potestat que té no sobre tota ella, però sí sobre el seu cap, oposat frontalment a les directrius del govern. Per primerpcop, els plens funcionaran dins de la Patum sota control municipal. El govern haurà de decidir de quina manera concreta es farà tal cosa, tenint molt cura de no provocar una reacció adversa dels qui realment fan possible el salt de plens amb la seva feina abnegada i anònima. I també per primer cop, els 400 tiquets que donen dret a viure l´experiència única de sortir a la plaça vestit de ple i cobert de pólvora són a les mans de l´Ajuntament i seran adjudicats per un criteri nou que l´equip de la CUP ha de definir. La manera com ho faci serà observada amb lupa.

La Patum es troba en un temps de canvi i aquest any fa tot l´efecte que serà un moment de transcisió sense marxa enrere. Però el govern ha de fer molt més que intentar sortir airós d´aquesta prova. Ha de promoure la reconversió del patronat en un ens realment capaç de governar la festa quan calgui, sense trencar la coordinació informal i tradicional dels qui la impulsen des de dintre.

La Patum és de les colles, i se sustenta en la feina de molta gent que generació rere generació hi ha posat feina i hores; però també és una festa de la ciutat i del país, que avui és possible gràcies a una important aportació pública i que ha de poder ser governada. El patronat és el punt en què aquests vectors diversos han de trobar una interesecció harmònica i positiva. Cal que sigui refundat amb diligència per poder complir aquesta funció i ser la garantia que la festa més important de la Catalunya Central pot anar-se adaptant als temps sense perdre l´essència que l´ha fet única.