El procés exigeix sacrificis, tant dels seus impulsors com dels que en són contraris. La direcció parlamentària de Junts pel Sí ha avisat als seus diputats que aquest mes d'agost no és el millor per fer el viatge de la seva vida. Podrien ser convocats d'urgència per aprovar la llei que permeti convocar el referèndum. La segona quinzena d'agost serà exclosa de les vacances parlamentàries i inclosa en el període apte per celebrar sessions. I s'aconsella als titulars dels escons independentistes que no estiguin mai a més de dues hores de distància del parc de la Ciutadella. Els del Pirineu i els de l'Ebre hauran de triar entre dormir fora de casa o tenir un helicòpter a l'abast, i confiar que no faci mal temps.

Per la banda dels contraris, al Tribunal Constitucional també es preparen per reunir-se d'urgència en qualsevol moment de l'agost, quan per llei tanca la persiana, a fi de reaccionar si cal als treballs estivals del desafiament secessionista. Les seves magistrades senyories tampoc no podran fer la volta al món en trenta dies, si no és que preveuen fer totes les escales en indrets amb vol directe a Madrid. I els ministres del govern espanyol, que també es pren unes setmanes de descans en aquest mes habitualment inactiu, hauran d'estar a punt per reunir-se a cuita-corrents a fi d'aprovar la presentació del recurs contra la llei que aprovi el Parlament català qualsevol tarda xafogosa. La vicepresidenta Sáez de Santamaría, arquitecta de les respostes jurídiques al procés, sap que el Parlament actuarà amb mentalitat de guerrilla: atac sobtat i fulminant. Convocatòria, debat, aprovació i publicació electrònica de la llei al Diari Oficial el mateix dia. Per això prepararà una resposta igualment veloç: suspensió exprés, i al setembre ja estudiarem el text impugnat.

Els impulsors del camí cap a la independència faran de gust aquest sacrifici, i la segona quinzena d'agost es remullaran els peus en platges situades entre Calella i Salou, sempre amb el mòbil al costat i la roba de feina a punt. Però els ministres del govern, els subsecretaris i resta de funcionaris mobilitzats, els advocats de l'Estat, els magistrats del Constitucional i el seu personal no n'estaran gens, de contents, i maleiran els ossos d'aquest dimoni de separatistes catalans que els han rebentat les vacances. Un altre motiu per afegir a tots els que ja alimenten la mútua incomprensió. Com volen que els estimin si no els deixen descansar?