De vegades, les coses petites són les que permeten visualitzar més clarament les realitats molt grosses. Ahir es va presentar públicament la planta que ICL i l'holandesa Akzo Nobel han construït a Sant Fruitós per empaquetar un dels nous tipus de sal que produeix la planta de Súria, que és un dels elements més visibles del pla d'expansió d'ICL al Bages. Per primer cop, hem pogut veure sal bagenca presentada en forma de producte de consum i apte per a usos domèstics, entre ells el més obvi: tirar-la als aliments. Els usuaris catalans no podran, si més no de moment, adquirir aquesta nova sal, de molt alta puresa (si bé no tant com la que tindrà una puresa extrema i es destinarà a la indústria química) i apta per a la taula, per a la piscina i per a altres usos casolans. La comercialització està prevista només als països nòrdics, on aquest tipus de sal és valorada i on Akzo ja té un mercat creat. El següent pas serà obrir mercat també al sud d'Europa, i que la sal del Bages es mengi al Bages. És un canvi que mostra el potencial de pla d'expansió d'ICL més clarament que molts gràfics.