El bisbe Xavier Novell té defensors de dues menes. Els uns combreguen amb les seves paraules. Els altres el consideren víctima d'una persecució anticatòlica. Tots hi tenen tot el dret, és clar. Però els segons hauran de reconèixer que Xavier Novell en facilita el pretext.

La darrera polèmica entorn les paraules del bisbe ha aconseguit «precipitar» una decisió de l'Ajuntament de Solsona que estava congelada a la nevera de les idees polèmiques que no corren pressa. La decisió és deixar de prendre part, com a corporació, a la processó religiosa del dia de Corpus. En canvi, no s'altera la tradició d'assistir com autoritats a l'ofici solemne o, en llenguatge de quedar bé, «acompanyant la comunitat catòlica» en una data tan solemne. Però l'alcalde i una majoria suficient de regidors pensen que una cosa és assistir a la missa per compromís social i una altra prendre part en la processó que exalta el misteri del Corpus Christi, és a dir, del cos de Crist, o de l'eucaristia, que és un element central del dogma catòlic.

El dogma afirma que durant el ritual de la consagració, que recorda el darrer sopar, el pa i el vi canvien la seva «substància» i es transformen literalment en el cos i la sang de Jesucrist, encara que la seva aparença continuï sent de pa i de vi. D'aquest canvi «substancial», però invisible, se'n diu «transsubstanciació», i de tant com costa d'entendre, molts cristians l'han negat. Per això, ja a l'edat mitjana, els papes van impulsar la festa de la seva exaltació, en què una hòstia consagrada és exhibida en processó pels carrers, visible entre els vidres d'un exhibidor en forma de creu, la custòdia, de les quals n'hi ha de molt valuoses pels metalls preciosos i les hores d'orfebreria que acumulen.

Ha d'assistir, el consistori en ple, a una processó que proclama i exalta el dogma de la transsubstanciació? Han de desfilar darrere de la custòdia i dels clergues que la sostenen i acompanyen? O és una mostra de submissió del poder civil a la religió, sense cap sentit en una democràcia aconfessional que respecta totes les religions respectuoses i les persones sense religió? Allà on es fa és per tradició, perquè el Corpus és una de les principals festes de la vila. A Solsona hi havia ganes de fer punt i a part des de fa uns quants anys, i la polèmica pels comentaris del bisbe sobre la «desorientació» sexual dels joves ha «precipitat un debat que havia quedat latent», segons l'alcalde. Ho poden agrair al titular de la diòcesi.