Una comissió d'investigació del Congrés dels Diputats ha resolt que el PP va fer un ús partidista de la policia durant l'estada de Jorge Fernández Díaz al capdavant del ministeri de l'Interior. Res que no sabessin els espectadors televisius que dimarts passat van presenciar l'emissió del documental Las cloacas de Interior. Espectadors que només podien ser a Catalunya, les Illes i el País Basc, ja que només les televisions autonòmiques d'aquests tres indrets van emetre el documental. Les cadenes estatals van declinar la invitació quan la productora -la de Jaume Roures- els hi va oferir. Però als qui el van veure, i als que l'han recuperat per Internet, no els poden sorprendre les conclusions de la comissió. Si de cas, les trobaran poc agosarades.

Segons la comissió, l'estructura de policies afins creada per Interior amb finalitats de guerra bruta és responsable de casos com el fals compte de Xavier Trias a Suïssa, l'informe Pisa sobre el finançament de Podem i la creació d'una Brigada d'Anàlisi i Revisió de Casos que va centrar-se en afers susceptibles de desgastar els adversaris del PP o fins i tot de ficar el nas en els conflictes interns.

Les conclusions han pogut ser aprovades perquè el PP no té majoria absoluta al Congrés, i aquesta vegada Ciutadans no s'ha volgut embrutar les mans i s'ha abstingut. Però en canvi la majoria, inclosos el PSOE i Ciutadans, ha estat en contra d'enviar el document a la fiscalia perquè avaluï si els fets que s'hi descriuen poden ser perseguibles com a delictes.

Les conclusions seran judicialitzades de totes maneres, perquè tant Podem com ERC han anunciat que les usaran com a base per a la presentació de sengles querelles a títol particular. Però, de fet, la fiscalia podria investigar els fets descrits per la comissió sense necessitat que ningú doni trasllat del document ni presenti cap querella,

La fiscalia, i el sistema judicial general, té capacitat d'actuar d'ofici quan detecta la possible existència d'un delicte, i en el conflicte català s'han donat casos en què la base de les actuacions són informacions publicades a la premsa. Si la premsa divulga les conclusions de la comissió d'investigació i un fiscal, o un jutge, veu que allà hi ja matèria penal, pot demanar i obtenir el document sencer i tot el material en què es basa, analitzar-lo i actuar en conseqüència.

S'ha fet en altres moments per altres temes. Per què no en aquest?