Fa uns quants dies vaig posar TV3 i em va sortir la Núria Bacardit des de Martorell informant del procés per crear una nova comarca: el Montserratí. Els promotors, amb l'Ajuntament de la vila en primer lloc, projectaven una comarca que aniria des d'aquell municipi, per l'extrem sud, fins a Castellgalí, per l'extrem nord. En aquell moment vaig pensar: ja ho saben, la gent de Sant Vicenç, Castellbell, Marganell, Castellgalí i Monistrol de Montserrat, que els volen fer fora del Bages?

La resposta va arribar al cap d'uns dies a través de Regió7: aquests ajuntaments bagencs se n'havien assabentat pels mitjans de comunicació i no hi estaven gens d'acord. Deien que se senten arrelats al Bages i que canviar-los de comarca per una ocurrència de la gent del Baix Llobregat Nord és una ximpleria. Vaja, que ja es poden anar oblidant d'ells.

La qüestió, doncs, és aquesta: amb quin permís els promotors de la comarca van posar aquests municipis al seu mapa i van fer-lo públic? No seria més lògic començar el procés establint converses entre ajuntaments, i no fer cap dibuix fins que s'hagi arribat a un cert acord? Que el Baix Llobregat és una comarca administrativa amb dues tipologies molt diferents no ho nega ningú. Hi ha la part metropolitana, que toca a Barcelona, i la part més interior, amb Martorell, Olesa i Esparreguera com a nuclis principals. Per això fa molt temps que es parla i es reivindica el reconeixement administratiu del Baix Llobregat Nord. Però les coses s'han de fer ben fetes, i no ha estat aquest el cas.

Ens podem imaginar els impulsors de la cosa, set ajuntaments el Baix Llobregat més el del Bruc, que és de l'Anoia, reunits davant un mapa, dient: «Això hauria de ser una mica més gran, necessitem que hi hagi més municipis, que ocupi més quilòmetres, que sumi més habitants. I si hi posem Monistrol? I Castellbell? I Sant Vicenç? I Marganell? En podem dir Montserratí i així queda justificat. I per l'altra banda, posem-hi Castellolí. Ara sí que queda bonic! Va, avisem la premsa». Castellolí, que quasi toca a Igualada, a la comarca de Martorell? I Castellgalí, que termeneja amb Manresa?

Quina dèria a fer comarques! Tot plegat, amb l'argument que els centres de decisió són lluny. Quins poders de decisió tenen, realment, les comarques? Va, de memòria: de quina cosa es cuiden els consells comarcals? I per una simple raó d'aritmètica del poder, com més n'hi hagi menys competències els confiaran.