El criminal i covard atemptat que ahir va sega rtretze vides i va causar més de mig centenar de ferits a la Rambla de Barcelona ha de rebre en primer lloc la més enèrgica de les condemnes de totes bandes, i en això no hi hauria d'haver ni excepcions, ni silencis, ni excuses, ni un sol àtom de comprensió. Els autors de l'atemptat, els que els han ajudat o emparat, i els que els han inspirat i encoratjat, són culpables de crims de la màxima gravetat, ja que no només han matat i ferit un munt de persones sinó que perseguien descaradament, cal desitjar que sense èxit, l'objectiu d'escampar la por i omplir d'ombres la vida d'una societat que es caracteritza justament perla seva capacitat de conviure i cooperar amb optimisme, esperança i una gran fe en les persones. Una societat oberta, acollidora, lliure, tolerant i amant de la pau.Justament perquè aquests són els valors que els criminals volen destruir, la nostra resposta no pot ser altra que la d'exercir-los amb més força, dedicació, intensitat i convicció que mai.

L´acció dels terroristes replica la manera d'operar d'atemptats anteriors esdevinguts en altres ciutats europees, d'entre les quals vénen immediatament a la memòria els de Niça i Berlín, però també Londres o Estocolm, on es van llançar vehicles contra una atapeïda multitud de vianants que gaudien de moments festius, en el cas de Niça perla festa nacional francesa i en el de Berlín, per un popularíssim mercat de Nadal. Tots aquests atemptats deixen en la societat una amarga sensació de desprotecció, ja que l'arma mortal -un camió, una furgoneta, un tot terreny- és a l'abast de qualsevol; cada dia milions d'aquests vehicles circulen per carrers i carreteres i és impensable que es puguin controlar tots. La tasca dels responsables de la seguretat s'ha d'orientar doncs cap a la neutralització dels qui ara mateix poden estar preparant la següent salvatjada.

Que un dia els criminals decidissin actuar a Barcelona era, per desgràcia, una possibilitat coneguda, avalada per informes de la intel·ligència occidental, però la bola negra d'aquesta macabra loteria podia tocar a qualsevol altra ciutat europea en la qual, en algun moment, es donin concentracions importants de persones per qualsevol motiu. Barcelona acumula, com a mèrits per a la tria, el fet de ser un destí turístic de primer mundial, i que es tractava d'aprofitar aquest element de gran potència mediàtica ho demostra la tria com a escenari la Rambla, icona de primera fila en la imatge turística de Barcelona, i el moment: el mes d'agost, de màxima afluència turística.

Ni Catalunya ni la seva capital no han de renunciar a ser atractius i acollidors per als visitants d'arreu del món (debats de model a banda), i la resposta a l'amenaça terrorista no ha de ser ni la restricció de llibertats i drets de persones o col·lectius, ni la histèria dels que de seguida assenyalen grups determinats com a culpables col·lectius i inciten a formes de linxament, ni que sigui a les xarxes socials. La millor lluita contra el terrorisme és la preventiva, i la seva eina és la investigació basada en l´obtenció d'informació. Veure'ls venir sabent què pensen. Cal actuar contra els terroristes abans que ells actuïn, amb el benentès que la defensa de la seguretat no ha de trepitjar en cap cas els drets dels ciutadans, però també que els primers d'aquests drets són el de la vida i el de la integritat.