El mes de juliol passat el Govern català va registrar el projecte de llei del referèndum, que seria aprovada el mes de setembre. El mateix juliol, el Govern espanyol va acordar exigir a tots els interventors i responsables econòmics de la Generalitat que enviessin cada setmana informes detallats de totes les despeses pagades amb càrrec als pressupostos de l'autonomia. L'objectiu d'aquest control el va explicar el dia 21 de juliol el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, en aquests termes: «Ni un euro dels catalans es destinarà a un referèndum il·legal que és la voluntat d'uns quants. Setmanalment hi haurà un control de tot el pressupost perquè les persones responsables subministrin aquesta informació a Hisenda». Quan al mes de setembre es va aprovar la llei del referèndum i es va convocar la seva celebració, Hisenda va anar més enllà i va decretar que la Generalitat no pagués ni mitja factura sense el permís de Madrid. Però el control de totes les despeses estava vigent des de dos mesos abans.

Si malgrat totes aquestes prevencions el Govern de Catalunya hagués gastat dos milions d'euros del pressupost de la Generalitat en l'organització del referèndum, el ministeri d'Hisenda hauria fracassat estrepitosament. No parlem d'alguna factura camuflada, d'algun epígraf equívoc, sinó del cost íntegre de la consulta: urnes, paperetes, propaganda, etcètera. Com pot ser que despeses per aquest valor no siguin detectades per l'estricte control dels funcionaris del ministeri? Però la Guàrdia Civil, en els informes que serveixen de base a la fiscalia i també a les interlocutòries de processament dictades pel jutge, afirma que s'ha produït malversació per aquest valor. La seva tesi és que, d'una manera o altra, la Generalitat va fer-se càrrec de tot el cost. Però això no és una evidència, sinó una deducció. Tanmateix, el jutge ha demanat a Cristóbal Montoro que sigui ell qui li expliqui per què continua afirmant que ni un euro de diner públic es va gastar en organitzar l'1 d'octubre (en reprimir-lo, sí, i molts). I Montoro li ha respost que estarà encantat de la vida de retre comptes.

O a Montoro li van prendre el pèl, i llavors està políticament acabat, o el seu control va ser tan efectiu com afirma i la Generalitat no va pagar factures del referèndum, i llavors la Guàrdia Civil haurà d'explicar de quina manera es van desviar els diners que considera malversats. En tot cas, pot ser que algú hagi estat presumint més del que li tocaria.