La Fira Mediterrània de Manresa arriba enguany a la seva majoria d'edat amb una edició que acollirà un centenar de companyies i prop de 300 activitats. Segons ha explicat a l'ACN el director artístic del certamen, David Ibáñez, la doble vessant de cultura popular i músiques del món, sumada als projectes participatius de transformació social, confereixen una "personalitat única" a la fira. Per Ibáñez, la 18a edició del certamen és "especialment contemporània i especialment participativa". Una de les novetats serà el projecte Pregons, protagonitzat per Marius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda, que neix amb l'objectiu de "reivindicar una cultura popular que està en transformació constant".

La 18a edició de la Fira Mediterrània de Manresa "segueix fidel" a la línia engegada l'any passat "d'entendre la cultura popular des d'una visió oberta". Així ho ha explicat David Ibáñez en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, en què ha destacat que "si hagués de definir la fira d'enguany diria que és especialment contemporània i especialment participativa". Pel director artístic del festival, aquesta visió oberta de la cultura popular, "inclou moltes manifestacions contemporànies de tradició, fins a la cultura de carrer, passant per projectes participatius".

De fet, tota la programació del certamen es basa en dos grans pilars: la cultura popular i les músiques del món. La fira ofereix una visió calidoscòpica a la cultura popular entesa en el sentit que amplia la base social de la cultura, que fomenta la participació de les persones i la integració social. Pel que fa a les músiques del món, la Mediterrània té com a objectiu consolidar-se com a mercat líder a l'Estat i potenciar la seva capacitat d'exportació d'artistes i de la cultura catalana. Per Ibáñez, aquesta suma de conceptes és "única a Catalunya" i li confereix "molta personalitat".

Veus femenines internacionals, investigació i transformació social

La fira fa especial atenció en la seva divuitena edició a les grans veus femenines internacionals. Segons ha apuntat Ibáñez, "hem volgut obrir una finestra a les veus femenines més importants del moment com la de la diva del soul Ester Rada, la palestina Kamylia Jubran, la jove marroquina Nabyla Maan, l'aragonesa Carmen París o l'argentina La Yegros". En l'apartat de músiques del món també es recullen altres propostes destacades com la dels veterans britànics Asian Dub Foundation Sound System, els senegalesos Cheikh Lo o el quartet DakhaBrakha, que barreja les melodies tradicionals de l'est d'Europa amb la teatralitat.

Un altre dels segells de la fira és, segons Ibáñez, la investigació entre les arts escèniques i la cultura d'arrel. Per això, el certamen oferirà propostes arriscades que barregen diferents disciplines. Entre aquestes destaquen el cas d'El Niño de Elche i María Muñoz, que faran la presentació absoluta de 'Siete Lunas' o la proposta d'Astrio, Sonia Gómez, Pau Puig i Pere Gumbau, 'A vore!'. La fira també planteja un laboratori amb dos joves talents, Magí Serra i Marçal Ramón, que barrejaran els àmbits de la dansa i la música.

En la vessant de la transformació social i la seva connexió amb l'art, Ibáñez ha destacat especialment el projecte '5 days to dance', al qual hi participaran 120 alumnes de l'IES Pius Font i Quer de Manresa que dedicaran cinc dies -vuit hores cada dia- a ballar. El projecte es presentarà durant la Fira Mediterrània. Altres propostes que vinculen les arts escèniques amb la transformació social seran la de la 'performer' Ada Vilaró, que estarà asseguda durant 24 hores seguides sense descans a la Plana de l'Om, interactuant amb el públic i amb diferents col·lectius del territori per potenciar el carrer com a lloc de trobada.

L'evolució de l'artista convidat

Una de les novetats destacades de la 18a edició de la Fira Mediterrània de Manresa és el projecte Pregons. Es tracta d'una evolució del concepte d'artista convidat que s'havia desenvolupat en les darreres edicions i que té per objectiu "reivindicar una cultura popular que està en transformació constant". Per Ibáñez, "allò que avui és contemporani demà serà tradicional i allò que avui és tradicional demà pot ser modern". Per això, ha dit el director artístic, "hem volgut fer un projecte singular que ve a ser una petita evolució de l'artista convidat".

En la primera edició del projecte s'ha convidat a tres personalitats de la vida social i cultural catalana: el periodista i escriptor Màrius Serra, la cuinera Carme Ruscalleda i el músic i director d'escena Xavier Albertí. Cadascun d'ells oferiran tres actuacions "úniques, personals i intransferibles" que duraran 15 minuts i tindran lloc en tres moments diferents del certamen. Segons ha detallat Ibáñez, "s'ha convidat a aquests tres personatges de prestigi perquè reivindiquin i expliquin la vigència de la cultura popular i la seva importància".

L'activitat professional

Més enllà de la seva vessant artística, la fira també és un mercat i el seu epicentre se situa a la Llotja, que s'ubicarà novament al Museu de la Tècnica de Manresa. Durant dos dies, la Fira acollirà jornades professionals, que enguany abordaran les potencialitats de la cultura en els àmbits social, patrimonial, urbanístic, econòmic i comunitari. A més, els professionals podran veure 'showcases', càpsules artístiques pensades especialment per facilitar el contacte entre compradors i venedors. També es duran a terme les reunions ràpides -'seed datings'-, i les trobades de xarxes nacionals i internacionals.

Pel que fa al pressupost de la fira d'enguany, Ibáñez ha explicat que ronda el milió d'euros. Amb tot, el director artístic ha explicat que aquest any hi ha una variació a l'alça respecte l'any passat del 2,5%, sobretot pel tema de patrocinis. Ibáñez ha apuntat que "a tots ens toca utilitzar la imaginació i fer el màxim amb els mitjans que tenim" però ha subratllat que "la fira continua amb bon peu un any més".