La Mediterrània de la majoria d´edat arriba avui a Manresa amb la intenció de celebrar un aniversari que consolidi els canvis introduïts en l´edició passada. En especial la redistribució dels espectacles en els espais públics amb la intenció de mostrar la potència de les manifestacions artístiques al carrer; sense oblidar el maridatge entre art tradicional i contemporani i un recorregut per les músiques del món: del Mediterrani a l´Argentina. El mercat bufarà espelmes en una de les edicions amb més artistes, un miler; i la mateixa xifra, aproximadament, de professionals acreditats.

Per la Mediterrània desfilaran noms de primera fila, com el solsoní Roger Mas, el guitarrista Tomatito o els veterans Asian Dub Foundation Sound System; noms per a la descoberta, com l´etíop-israeliana Ester Rada o la palestina Kamylia Jubran; propostes que uneixen art i comunitat (Five days to dance, amb alumnes del Pius Font i Quer); personatges curiosos, com Ada Vilaró, a la Plana de l´Om (ella, en silenci i amb una pissarra a les mans); i muntatges participatius, com el de Ponten Pie, que instal·larà una caseta a la plaça Major per explicar contes congelats als petits espectadors.

Però, a banda dels noms, al mercat hi ha subjacent un discurs que s´engega amb l´espectacle inaugural, l´atreviment d´unir la Cobla Sant Jordi, la companyia de hip-hop Kulbik i el DJ Mario Nieto. In Somni, el títol de l´espectacle que obrirà aquesta nit la Mediterrània al teatre Kursaal (21 h) -l´embrió del qual es va gestar en la darrera fira manresana-, compartirà protagonisme amb una de les novetats del certamen, un pregoner. Avui, l´escriptor Màrius Serra. Per primer cop en set anys, la fira substitueix la figura de l´artista convidat -l´any passat no es va poder fer per la mort de Peret- i dóna l´alternativa a Serra, al director del TNC, Xavier Albertí (dissabte, en un pis de la Buresa), i a la cuinera Carme Ruscalleda (diumenge, a la plaça Major). La idea és redescobrir la potència de la tradició des de territoris com les lletres, la música o la cuina.

La fira, que allotjarà artistes i professionals en hotels i apartaments de Manresa i comarca, ha triat per a aquesta edició 112 companyies que oferiran 98 espectacles (de les 991 propostes presentades); d´aquests espectacles, 9 són coproduccions, com Wasl, de Kamilya Jubran, Sarah Murcia & Werner Hasler, amb Foundation Royaumont. Així mateix, hi haurà 35 estrenes i un total 181 sessions (una vintena menys que l´any passat), de les quals pràcticament el 60 % són gratuïtes.

El certamen manresà tindrà una única gran vela, la de la Taverna Estrella Damm, al pati del Casino; al seu voltant, com a novetat, un mercat gastronòmic. L´eix format des de Crist Rei fins a la plaça Major (amb el pati del Kursaal, la plaça Sant Domènec i la Plana de l´Om) aglutinarà la part més festiva de la fira. I en la línia de potenciar la plaça Major, la fira la transformarà avui en un circ modernista amb Les P´Tits Bras, una companyia belga amb cinc artistes acròbates.

Inauguració sense el conseller

Abans del concert inaugural, la fira la beneiran els seus promotors institucionals, amb una visita a la Llotja (Museu de la Tècnica, 19.30 h). I, novament, sense el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que assistirà a la Commemoració del Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura franquista, al Palau de la Generalitat. Diuen que el moment polític obliga.