18A FIRA MEDITERRÀNIA

Creix l'activitat professional de la Fira Mediterrània de Manresa

L'ocupació a les funcions amb entrada se situa gairebé al 80%

18.10.2015 | 20:17
Creix l'activitat professional de la Fira Mediterrània de Manresa
Creix l'activitat professional de la Fira Mediterrània de Manresa
Creix l'activitat professional de la Fira Mediterrània de Manresa
Creix l'activitat professional de la Fira Mediterrània de Manresa

El director artístic de la Fira Mediterrània, David Ibáñez, s'ha mostrat molt satisfet amb el desenvolupament del certamen que ha omplert Manresa de cultura durant quatre dies. Ibáñez ha destacat l'augment de l'activitat professional amb la llotja com un element "clau" per ajudar a explicar el creixement sostingut del certamen en els darrers anys. En xifres, les acreditacions han augmentat un 6% i les reunions ràpides entre professionals ho han fet en un 22%, una iniciativa molt aplaudida pel sector. Pel que fa a l'assistència a espectacles, l'ocupació a les funcions amb entrada s'ha situat gairebé al 80%, mentre que les funcions al carrer han experimentat un creixement destacat de públic.

El director de la Fira Mediterrània de Manresa, David Ibáñez, s'ha mostrat content i satisfet de la 18a edició del certamen, i li ha posat "bona nota" després de quatre dies plens de propostes que han girat al voltant de la transformació i que han tingut un marcat accent d'implicació ciutadana i participació. En total, més d'un miler d'artistes de 112 companyies han participat a la 18a Fira Mediterrània en més de 300 activitats, entre la programació artística oficial, els cicles OFF, l'activitat professional i el programa +diterrània a través d'una programació intensa que ha combinat, a parts iguals, cultura popular i músiques del món.

David Ibáñez ha explicat que la Llotja del Museu de la Tècnica ha estat considerada pels assistents com un dels punts forts del certamen. Des de dijous, un total de 1.115 professionals de 594 entitats s´han interessat pel seu ampli programa d´activitats, un 6% més respecte l´any passat. D´aquesta xifra, 848 (76%) són catalans, 134 (12%) de la resta de l´Estat i 133 (12%) internacionals. També han augmentat les entitats acreditades (4,21% més), les reunions ràpides (22%) i els inscrits a les jornades (22,2%). Aquestes dades, ha explicat el director, mostren un creixement "sòlid i continuat" de l'activitat professional, així com la capacitat d'atracció de la fira cap als professionals de la cultura.

En total, la llotja ha acollit fins a dotze trobades de treball en xarxa entre les quals destaca la segona edició del Wine & Fest Forum, el congrés de Festivals de Músiques del Món i Folk. Enguany ha comptat amb 53 participants procedents de 30 festivals internacionals (28 europeus, un del Canadà i un de Corea del Sud), nou festivals estatals (Aragó, País Valencià, Extremadura, Castella i Lleó, Andalusia) i catorze festivals catalans.

La fira també ha acollit iniciatives com una jornada de formació d´usuaris de pirotècnia o un itinerari especial en l´àmbit de la transformació social. Entre les activitats, destaca també que Manresa ha acollit el naixement de la XTAC, la Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya.

La Mediterrània ha potenciat, com a novetat d´aquest any, el Mercat de nous projectes escènics, aparador d´espectacles en procés de creació o estrenats molt recentment, que s´han presentat en set càpsules escèniques a diferents espais de la llotja. Aquest nou format de presentació s´ha emmarcat en les jornades professionals, que s´han centrat en la innovació i emprenedoria culturals, en relació a les potencialitats del sector en els àmbits social, patrimonial, urbanístic, econòmic i comunitari. Un total de 253 professionals s´han inscrit a les jornades.

Carrer i sales plenes

David Ibáñez ha destacat que l'altre èxit de la fira, a banda de l'àmbit professional, a estat l'alt grau de participació registrat "amb sales, carrers i places plenes". Destaca que des de l'any passat, la Fira Mediterrània ha apostat per una fira més popular, amb el consegüent augment d´espectacles de carrer i gratuïts, fins arribar al 60% de la programació.

Pel que fa a les sales, Ibáñez a explicat que s'ha registrat una alta ocupació, d´un 78,74% de l´aforament. Un total de vint funcions han exhaurit les entrades: els espectacles de la Cia. Roberto G. Alonso (Zaquizamí), Teatre de l´Aurora (El Comte Arnau), Farrés Brothers (El silenci d´Hamelín), VAiVÉ amb Brodas Bros, Xavier Bobés (Cosas que se olvidan fácilmente), el concert de Dhakabraka i 'Decanta' amb Joan Garriga i Carles Belda.

Ibáñez ha volgut destacar alguns dels espectacles que millor acceptació i públic han tingut, com 'In Somni', de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Kulbik Dance Company. Un espectacle que ha qualificat com una sorprenent trobada entre música de sardanes i hip-hop, que va provocar l´aplaudiment de públic i professionals. Un altre dels èxits indiscutibles ha estat la presentació del nou disc de Roger Mas, 'Irredempt', en què el solsoní va defensar les seves noves cançons amb només una guitarra i l´escenografia de Lluís Danés. Ibáñez ha lloat una de les grans veus del país i ha assenyalat que amb aquest nou disc "Mas es consolida com a referent indiscutible de la cançó".

Una altra de les propostes de què David Ibáñez s'ha mostrat content ha estat el projecte 'Pregons', en què el certamen ha animat tres personalitats creatives a jugar amb el concepte de cultura popular. Els tres convidats –Màrius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda- van rodar l´espot de la fira, en què exposaven, respectivament, que el català és la mare de totes les llengües, que totes les músiques del món provenen de Catalunya i que la forquilla és un invent català.

Una fira amb participació i complicitat manresana

La fira ha proposat diverses formes de participació ciutadana, en què s´han trobat la transformació social i la cultura popular. El director artístic ha assenyalat que el resultat ha estat una "absoluta complicitat manresana" per dur-les a terme. Un exemple és la performance Públic Present 24 hores, en la que Ada Vilaró va passar un dia sencer asseguda a la Plana de l´Om, amb la visita de fins a vuit entitats de la ciutat. Un altre exemple d´aquesta participació manresana són dues associacions que han format part de la programació oficial de la fira: la colla castellera Tirallongues de Manresa i l'espectacle de foc de Xàldiga.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema