Sor Lucía és una monja contemplativa, que entén la contemplació com la capacitat i la disposició per veure i per implicar-se. La seva passió és estar a prop de les persones i fer tot el possible perquè la pau i la convivència siguin una realitat palpable. Creu en un nou ordre social, polític, religiós... en el qual tots ens hem d'implicar.

- La campanya es diu "Al Bages, tots reciclem". Tu per què ho fas? Com vas començar?

- Vaig començar fa uns 5 anys reciclant el paper, el cartró i el plàstic. És el que em resultava més fàcil, fins que la insistència de les germanes, la seva constància i esforç, la seva coherència i la consciència que estem fent malbé el planeta, em van acabar de decantar i convèncer. En posar els objectius de la Fundació Rosa Oriol, ho vàrem tenir molt clar tots: els nostres projectes han d'encaminar-se sempre al respecte a l'entorn, a la cura de la natura i, per tant, a la Plataforma dels aliments des del començament reciclem.

- Un residu que sempre et faci dubtar a l'hora de llençar-lo.

- Les bombetes de la llum i els tub fluorescents.

(Nota del Consorci: Aquest tipus de residus s'han de portar a la deixalleria. Pots mirar si la deixalleria mòbil passa a prop de casa teva a www.consorcidelbages.cat)

- Un secret per separar les deixalles a casa i tenir-ho tot ben organitzat.

- Als despatxos del convent tenim indicat on llençar el paper, el cartró i els plàstics. Tenim tres contenidors mitjans de color blau, verd i groc. I, al costat, unes caixes per posar el vidre. Quan n'hi ha una quantitat considerable ho portem als contenidors del carrer. En tenim un altre de color marró per posar els residus orgànics. Aquest el traiem cada dia.

- Quin és el tipus de residus del qual es genera més quantitat al convent?

- Paper i plàstic.

- Et fem examen: digues el color dels contenidors de vidre, paper i envasos.

- Els de vidre són verds, els de paper i cartró, blaus i els d'envasos, de color groc.

- A quin contenidor llences els taps de suro?

- Al de l'orgànica.

- I on llençaries una radiografia?

- Poques radiografies he llençat. Ho vaig fer un cop al contenidor de plàstic i em van dir que s'havien de portar a la deixalleria.

(Nota del Consorci: Sí, efectivament, les radiografies s'han de dur a la deixalleria)

- Reciclar és una moda o una necessitat?

- Crec que hauria de ser un imperatiu de consciència.

- Dóna'ns una bona raó per reciclar.

- Hem de salvar el planeta. No pot ser que hi hagi tanta contaminació i que fabriquem de forma compulsiva tants residus. Sovint penso que els humans ens hem convertit en depredadors del planeta. Hem de tenir-ne cura. Amb les catàstrofes naturals és com si la terra ens cridés per reaccionar...i ens costa fer-ho!

- Creus que els nens i nenes estan més conscienciats de la importància del reciclatge que els adults?

- Crec que les campanyes i el treball que es fa a les escoles han fet una bona feina i cada cop és més freqüent que sigui iniciativa dels nens i dels més joves.

- Alguna cosa que vagis guardant a casa perquè no saps on llençar?

- Vaig guardant el que sé que he de portar a la deixalleria: un televisor vell, una rentadora espatllada, algunes pantalles d'ordinador... i un vell aparell per escoltar "cassetes", això que ja sembla prehistòria, però que fins fa poc ens ha fet un bon servei.

- La millor manera d'anar a comprar i no fer servir bosses de plàstic?

- Utilitzar les bosses que ja hem comprat amb aquesta finalitat... I per al pa de cada dia la bossa de roba...com les que usaven les nostres àvies!

- Una bona manera de reciclar és no generar residus. Quin tipus d'articles compres tenint present aquesta premissa?

- No m'ho he plantejat.... Només tinc present no utilitzar tantes bosses de plàstic, però hauré de pensar-hi.

- I alguna idea per a reutilitzar algun residu?

- Les càpsules de cafè les enviem a uns tallers ocupacionals on fan cortines artesanals. I els plàstics durs, com els taps de les ampolles, els enviem a una associació que s'encarrega de canviar-les a granel per cadires de rodes per a Bombers sense fronteres.

- Acaba la frase: Si tots fóssim més compromesos amb el medi ambient, el món...

- Seria més habitable, més respirable i encara mes bonic! I duraria més segles per a les futures generacions...