Educació i llei per tornar a valorar la cultura

04.07.2015 | 07:35

Amb una imatge molt gràfica, aportada per Jordi González, gerent dels Multicinemes Bages Centre, es dibuixava el que seria el tema del tercer i darrer debat de la jornada: «qui pagarà la cultura del clic?». La imatge és aquesta: imaginin-se Internet «com un gran magatzem, amb la porta oberta, i on no passa res». És a dir, tothom entra i surt quan vol: el tot gratis en cinema, música i llibres. Al costat de González, el candent tema del pirateig cultural i les seves alternatives el van debatre Jaume Ripoll, fundador de Filmin, portal de referència per al cinema independent a l´estat; Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, i Francesc Ribera, Titot, líder de Brams, escriptor i regidor de la CUP.

Sense apel·latius: «Internet ha fet desaparèixer la indústria musical perquè ha deixat de ser un negoci». Titot, clar i català. I, paral·lement, el sector es «desprofessionalitza». Per a Titot, la situació és igual a «una causa perduda».

I el cinema? Per a González, la pel·lícula «mitjana» desapareix i queden les «tres o quatre superproduccions que exploten i s´acaben en quatre caps de setmana».

El llibre, segons Daura, ha entrat més tard en aquest procés però té un problema afegit: el músic pot fer concerts però l´escriptor només rep algun benefici si ven el llibre. Malgrat el 88 % de descàrregues il·legals quant a consum cultural, explicava Ripoll, el sector hauria de ser «autocrític. Hem fet coses malament». La indústria, subratllava, «va acceptar tard que les regles del joc havien canviat. Hem comunicat tard i malament». També hi ha contribuït l´espectador i el «consum forassenyat». El debat girava cap al marc legal. El pirateig és, va definir Daura, un «robatori» però les lleis no s´apliquen; a més, va reblar González, la gent veu «amb simpatia el pirateig». I, amb tot plegat, la cultura «perd valor», segons Daura.

A una banda el pes de la llei i, a l´altra, una acció educadora. És el que proposava des de la Fila O Ramon Barlam (UOC). Daura va subratllar que l´educació i l´acció legal haurien d´anar unides i el moderador va proposar que el públic que hagués exercit de pirata, aixequés la mà; també el qui havia comprat a la xarxa... i les mans alçadades eren, si fa o no fa, les mateixes. Faltaven adolescents?

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema