Ocupació gairebé absoluta als allotjaments rurals de la Catalunya Central

Les estades han estat més llargues que en temporades passades gràcies a la coincidència amb caps de setmana

06.01.2016 | 11:24

La coincidència dels festius propers al cap de setmana ha afavorit una ocupació gairebé absoluta durant les festes nadalenques als allotjaments rurals de les comarques de la Catalunya Central, on les estades han estat més llargues que l'any passat. El sector ha confirmat a l'ACN que hi ha hagut un lleu creixement d'ocupació per Nadal i Sant Esteve, amb les habitacions "gairebé plenes", i amb "ple absolut" a les cases de lloguer complert.

En el cas de Cap d'Any, s'ha constatat un augment de demanda, assolint el 100% d'ocupació amb diverses setmanes d'antelació, havent de refusar desenes de reserves per manca de places. Per contra, per Reis "gairebé no es treballa", ja que és una data on predomina la celebració a les cases particulars. El fet que el dia de la Nit de Nadal s'escaigués en dijous ha provocat que les estades als allotjaments rurals de l'Anoia, Berguedà, Solsonès i Osona s'hagin allargat, en la majoria de casos, fins el diumenge 27. Al mateix temps, això ha afavorit que diversos establiments hagin registrat un lleuger augment de reserves en comparació a l'any passat.

El perfil predominant dels clients dels dies de Nadal i Sant Esteve ha estat familiar i, en gran, part provinent de l'àrea metropolitana de Barcelona. Allargar les estades és una dinàmica que també s'ha repetit per Cap d'Any, quan predominen els grups d'amics. "Normalment les reserves es concentraven molt en els dies de festa i cap de setmana, però al quedar les festes en dijous, la gent ha aprofitat per allargar tres o quatre dies i això ens ha anat molt bé", ha explicat a l'ACN Jordi Pellicer, president de l'Associació de turisme rural del Berguedà.

Des de l'Associació per al desenvolupament de l'Alta Anoia, la presidenta, Mireia Bertran, afegeix que el bon temps també ha propiciat estades més llargues.A banda del bon clima i el calendari, el sector també atribueix part de la bona ocupació durant les vacances de Nadal a la situació econòmica. La presidenta de Turisme Rural Associació del Solsonès, Pilar Bielsa, ha assegurat que han allotjat molts clients que fins ara prescindien de gastar diners en el lleure i que aquesta vegada "s'han cansat de fer estalvi, necessiten sortir i esplaiar-se".

Cap d'Any rural, tendència a l'alça

Celebrar el Cap d'Any als allotjaments rurals és una tendència que està creixent. "Està de moda", ha assegurat Pilar Bielsa, qui ha destacat que "la gent que ho prova, repeteix", sobretot per la relació entre el preu i la qualitat i la comoditat. Jordi Pellicer, representant del sector al Berguedà, ha explicat que aquest any ha rebut un "allau" de trucades per Cap d'Any, amb reserves fetes des de l'estiu, i ha assegurat que hi ha clients que ja han demanat la mateixa casa pel 31 de desembre de 2016.

En canvi, entre Cap d'Any i Reis hi ha "una diferència abismal" pel que fa a l'ocupació, segons ha senyalat Pellicer. "No hi ha massa demanda, perquè és una data que la gent celebra a casa", ha apuntat. Si bé al Berguedà hi ha reserves en aproximadament el 50% de les cases, en el cas del Solsonès asseguren que "gairebé no treballa ningú". Una situació de calma que es repeteix a l'Anoia.

Contrastos entre l'ocupació als hotels

Pel que fa als hotels, a la Catalunya Central l'ocupació ha estat desigual. Mentre que a Osona s'ha superat el 95% de places reservades, al Bages la xifra mitjana ha estat del 45%. En el primer cas, el president del Gremi d'Hostaleria d'Osona, Joan Naudó, ha assegurat que l'ocupació ha estat superior a l'any anterior, i ho ha atribuït al repunt de l'entorn econòmic, augurant que sigui una tendència que es mantingui. "Esperem que no sigui una flor d'estiu", ha dit.

En el cas del Bages, l'ocupació no ha arribat al 50%, ja que "no és una zona molt turística", ha explicat el gerent del Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages, Gerard Badia. En aquest sentit, Badia ha apuntat que el nivell de reserves als hotels de la comarca s'ha mantingut similar a altres anys, amb un pic de visitants coincidint amb el Cap d'Any. Tot i mantenir-se el nombre de reserves, Badia ha matisat que aquesta vegada les estades han estat més llargues gràcies a la coincidència dels festius amb dies previs al cap de setmana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema