L´aecc Catalunya contra el Càncer de Barcelona recorda que un de cada tres joves de l'estat entre 16 i 24 anys és fumador. El principal motiu pel qual els joves d´entre 12 i 15 anys afirmen començar a fumar és per la necessitat d´integrar-se amb el seu grup o bé, per l´existència de fumadors entre els seus amics (el 52,9%), un segon motiu és per experimentar (el 34%) i un tercer per la curiositat de despertar les primeres "calades" (10,3%), segons l´estudi sociològic "Juventud y tabaquismo" de la Fundación Pfizer (2011).

Davant aquesta situació l´aecc Catalunya contra el Càncer de Barcelona organitza la campanya "Trenca amb el tabac" que té per objectiu prevenir als més joves del tabaquisme i els seus efectes. La campanya es dirigeix a aquesta franja d´edat perquè és un grup poblacional on el consum és elevat i la percepció de risc és baixa.

La campanya "Trenca amb el tabac" de l´aecc Catalunya contra el Càncer es difondrà a la Facultat d´Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i en els instituts de poblacions de les comarques barcelonines on té presència l´aecc.

A la Facultat d´Economia i Empresa es farà difusió a través de l´emissió en directe de dos programes de ràdio de Cadena SER: "Hora L" i "Especialistas Secundarios". L´emissió s´efectuarà de les 12 a les 14 h, des del Saló d´Actes de la Facultat (Av. Diagonal, 690. Barcelona). En aquest especial radiofònic, obert als estudiants i al públic en general, hi participaran: la degana de la Facultat, la Dra. Elisenda Paluzie, el Dr. Josep M. Ramón, membre del Comitè Tècnic de l´aecc, Àngela Sánchez, Directora i Gerent de l´aecc Catalunya contra el Càncer de Barcelona, Esteve Saltó, Director del Programa de Prevenció de Tabaquisme de la Generalitat de Catalunya i una fila zero amb testimonis de joves.

Una altra de les activitats organitzades per l´aecc és l´exhibició de l´exposició itinerant "Tabac i falsos mites" que recorre diferents Centres d´Atenció Primària (CAP) de la província de Barcelona, gràcies a un conveni de col·laboració signat entre l´Institut Català de la Salut (ICS) i l´aecc, mitjançant el qual l´Associació cedeix l´exposició a l´ICS durant 6 mesos als 18 CAP del Vallès Oriental. Del 4 al 8 de juny, l´exposició restarà al CAP Sant Celoni (Diputació, 30. Sant Celoni).

L´IKEA de L´Hospitalet de Llobregat també s´adhereix a la campanya i demà dijous 31 de maig instal·larà una taula informativa sobre el tabac on els voluntaris de l´aecc oferiran a tothom qui ho desitgi la possibilitat de realitzar una prova amb cooximetre per conèixer el nivell de diòxid de carboni dels seus pulmons. El centre d´IKEA també posarà a la venda espelmes solidàries, els beneficis dels quals es destinaran a l´aecc.

L´associació també organitza taules informatives sobre tabac amb proves de cooximetria i conferències a càrrec de professionals sanitaris a diferents poblacions de la província de Barcelona.

Les Juntes Locals de l´aecc participants a la campanya són:

1. Badalona.

2. Badia del Vallès.

3. Barberà del Vallès.

4. Caldes de Montbui.

5. Canovelles.

6. Castelldefels.

7. Castellgalí.

8. Igualada.

9. Manresa.

10. Mollet.

11. Montcada i Reixac.

12. Palau Solità i Plegamans.

13. Ripollet.

14. Sabadell.

15. Sant Celoni.

16. Sant Feliu de Codines.

17. Sant Fost de Campsentelles.

18. Sant Vicenç dels Horts.

19. Santa Coloma de Gramenet.

20. Vilanova i la Geltrú.