L'aspecte que més valoren de les mútues els metges de la sanitat privada és la facilitat d'accés a les proves diagnòstiques i els tractaments complementaris per als pacients. Per això, alerten que amb la crisi i l'augment de la competitivitat entre companyies, algunes mútues posen més obstacles per a la realització d'aquestes exploracions, alentint el procés mèdic i augmentant-ne la burocràcia. Per aquest motiu, els metges recomanen que els usuaris tinguin clares les prestacions de les pòlisses que contracten. En una enquesta de satisfacció realitzada a 360 professionals de la sanitat privada, els metges també s'han manifestat molestos pel baix nivell de retribucions que els abonen les companyies.

Els metges de la sanitat privada consideren que una de les qualitats de les pòlisses és facilitar als usuaris les proves diagnòstiques complementàries i els tractaments necessaris per als pacients. Per això, han alertat que amb la crisi i l'augment de la competitivitat entre companyies que ha disparat un guerra de preus i la formulació de nous productes d'assegurances, ha provocat que moltes mútues limitin l'accés a aquests serveis complementaris o hi posin condicions com per exemple, demanar autoritzacions prèvies. Aquest fet, des del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), es considera que alenteix el procés mèdic per augmentar-ne la burocràcia i que d'aquesta manera, no es dóna un bon servei als pacients.

Després d'una enquesta realitzada a més de 300 professionals de la sanitat privada per valorar la seva satisfacció amb les mútues, Miquel Vilardell, president del COMB, i Ramon Torné, president de de la Secció d'Assegurança Lliure del COMB, han recomanat als usuaris que contractin mútues que s'assabentin dels serveis que els cobreixen, ja que s'ha detectat un creixement d'aquesta tendència.

Vilardell ha destacat que la major part de la despesa mèdica de les mútues recau bàsicament en aquesta tecnologia per proves diagnòstiques i per això, ha lamentat que les empreses intenten estalviar recursos en base als honoraris d'aquests metges que hi treballen, i que per tant, siguin els metges els que assumeixen aquests retalls. En aquest sentit, Vilardell ha assegurat que es paguen forquilles molt diverses que generen ''desencís''.

Pel president del COMB, una primera visita es pot retribuir a 21 euros, o fins i tot entre 10 i 12, i mantenir aquests preus a la segona però també rebaixar-los entre 6 i 8 euros. Per aquest motiu, els metges denuncien que el nivell de retribució ha anat disminuït perquè a més, en molts casos, no s'ha actualitzat els imports que ''històricament ja estaven malpagats''. El COMB no pot fixar unes quotes mínimes però si que recomana que cap acte mèdic sigui retribuït per menys de 26 euros.

En aquest sentit, Torné ha demanat que els nivells d'honoraris han de ser ''els adequats'' perquè no hi hagi diferències entre els treballadors del sector públic i el sector privat, que en el fons tenen la mateixa finalitat, que és resoldre patologies dels pacients. I per això, segons Torné, s'ha de comptar amb el mateix temps i la mateixa tecnologia. Els metges de la sanitat privada també critiquen que molts d'aquests honoraris es cobren amb retard.

2% més d'assegurances privades des del 2011

Vilardell i Torné han explicat que el darrer any de la crisi s'ha registrat un 2% més de pòlisses mèdiques privades, i ja hi ha 1.984.578 assegurats. Pel president del COMB, quan hi ha retallades al sector públic, normalment creixen les assegurances, però aquest lleuger increment es deu a que moltes persones no han pogut seguir pagant les quotes, que ha estat compensat per l'increment en alguna ''classe social''. Torné ha destacat que el sector de la sanitat privada a Catalunya és estable, és econòmicament fort i té molta tradició a Catalunya, cosa que genera confiança entre els usuaris.

Assistència Sanitària Col·legial i Axa Wintherthur, les mútues més ben valorades

Segons els metges enquestats, les mútues on treballen més a gust són Assistència Sanitària Col·legial, Axa-Wintherthur, Agrupació Mútua, Mútua General de Catalunya i GEnerali Salud. Per sota, consideren que podrien fer un esforç per millorar Fiatc, Adeslas, Sanitas, Aresa - Mútua madrileña, mentre que DKV, Caser, Aliança i Asisa són companyies amb les quals no estan satisfets.

Acomiadaments per la fusió d'Adeslas i Aresa Mútua Madrileña

L'enquesta està realitzada amb anterioritat a la fusió que han patit Adeslas i Aresa- Mútua Madrileña i per aquest motiu, des del COMB s'ha alertat de la gran quantitat d'acomiadaments que s'estan produint. Torné ha xifrat en ''centenars'' els professionals que estan sent trets dels quadres mèdics d'aquestes mútues, i ha lamentat que les empreses trenquin els contractes amb els professionals perquè es destrueix la relació de confiança entre el metge i el pacient.

6.000 metges treballen a la sanitat privada

L'enquesta del Col·legi de Metges s'ha realitzat a 361 metges dels 2.600 col·legiats que treballen a la sanitat privada. Tanmateix, es calcula que 6.000 professionals exerceixen en el sector. En general, els metges de la privada són de mitjana 6 anys més grans que els de la pública hi ha molts més homes que no pas dones. Gairebé la meitat dels enquestats tenen com a activitat principal treballar amb les entitats asseguradores, i la majoria ho fa en consultori propi. Els metges trien aquesta opció perquè els permet potenciar la relació amb els pacients i fidelitzar-la.