El 41,94% per cent dels errors de medicació trobats entre la població, i que no són atribuïbles a errors en la prescripció o en la posterior dispensació a les farmàcies, correspon a persones majors de 65 anys. Així es desprèn de la ponència 'Errors en la medicació en el pacient d'edat avançada. Prevenció i detecció des de l'oficina de farmàcia ', presentat per la farmacèutica Purificació Cases durant la I Jornada Científic Professional de la Càtedra Avenzoar.

Aquesta especialista sosté que d'aquest 41,94% d'errors totals detectats en la medicació, gairebé la meitat (el 40,9%) va ser per presa de fàrmacs innecessaris. En canvi, un altre 59% va acusar la falta d'un medicament necessari.

Per aturar aquests problemes, Cases aposta per incentivar el paper del farmacèutic dins del cicle d'atenció sanitària, aprofitant la proximitat que els pacients troben amb els farmacèutics, que es converteixen en l'últim professional sanitari que els atén abans de l'administració de la medicació.

Aquesta experta adverteix també que molts d'aquests errors de medicació entre persones de la tercera edat "deriven en finals fatals" que, gràcies a la intervenció del farmacèutic, "podrien ser esmenats".

SEGURETAT DEL PACIENT

Davant aquesta situació, Purificació Cases reclama una incorporació del farmacèutic comunitari als programes de seguretat del pacient amb la resta de professionals sanitaris, així com el desenvolupament d'eines que ajudin a detectar i prevenir aquests errors, "compatibles amb l'activitat diària de l'oficina de farmàcia, que no suposin un esforç extraordinari, i integrades en els seus programes de gestió ".

En aquest sentit, Cases aposta per tenir accés a l'historial farmacoterapèutic dels pacients en què queden recollides totes les dispensacions de medicaments que se li facin, de forma similar al sistema Diraya amb què compten els metges d'Atenció Primària i hospitalària.

Així, entenem que podrien evitar duplicitats o incompatibilitats en el tractament, alhora que advoca per potenciar la comunicació directa farmacèutic-pacient i l'ús de protocols de dispensació activa, que previnguin la manca d'adherència terapèutica, que en el cas de persones de edat avançada s'eleva a un 58,6%.

Pel que fa al desenvolupament d'eines que ajudin a detectar i prevenir errors en la medicació de persones d'edat avançada, Manuel Ojeda, vicepresident del Col · legi de Farmacèutics de Sevilla, també aposta per la creació de dos projectes que vinculen les TIC amb l'atenció farmacèutica: projecte Iris i projecte parheli.

El projecte Iris promou el registre i assignació de la medicació per part de l'oficina de farmàcia a pacients crònics i polimedicats, perfil a què responen habitualment les persones d'edat avançada. Aquesta iniciativa porta adherits l'establiment de protocols de comunicació amb els professionals encarregats de la prescripció de medicaments, així com el desenvolupament d'estratègies d'educació i informació sobre la malaltia i la seva medicació als pacients afectats, tenint com a finalitat última la millora en l'adherència als tractaments d'aquests pacients.

Per la seva banda, el projecte parheli estarà centrat en l'establiment d'acords de col · laboració amb associacions de malalts i la creació d'una xarxa de farmàcies col · laboradores que estiguin especialitzades en la farmacoteràpia i fisiopatologia específica d'aquestes malalties.