Dormir en posició fetal amb un petit coixí tou entre els genolls, aixecar qualsevol objecte pesat atraient-lo cap al cos i després elevant i exercint la força en les cames i no a l'esquena, o doblegar una cama i deixar-la reposar sobre un calaix mentre roman de peu durant un llarg període de temps són algunes de les postures que ajuden a protegir l'esquena de possibles malalties, assenyala la fisioterapeuta Graciela García Gutiérrez, monitora del taller Autocures de l'Esquena.

Moltes de les molèsties de l'esquena són fruit de mals hàbits de postura a casa i a la feina, per això corregir-los afavorirà la salut d'aquesta zona del cos, fortament castigada des de la infància i la joventut, època d'ús abusiu de les motxilles carregades en excés. Per evitar alteracions a l'esquena, la fisioterapeuta Gabriela García proposa diverses recomanacions:

-A l'aixecar objectes petits del terra, evitar la flexió completa de l'esquena, s'aconsella ajupir-se. En cas d'objectes grans i pesats, evitar igualment la flexió de l'esquena, col · locar l'objecte el més a prop possible del cos, mantenir els peus separats i elevar sense fer partícip d'aquesta força la columna i sí les cames.

-A la taula de treball, evitar inclinar el cos cap endavant i arquejar l'esquena, que la taula estigui a la mateixa altura dels colzes, reposar els peus sobre un calaix o una barra que els elevi per alleujar lumbàlgies, situar l'ordinador de front, mai lateral, i recolzar-se sobre un coixinet la ma que amb que fem servir el ratolí o les dues mans a l'hora d'usar el teclat.

-Al llit, dormir en posició fetal, preferentment sobre el costat dret per evitar una pressió excessiva sobre el cor i l'estómac, col · locar un coixí tou i petit entre els genolls parcialment doblagats igual que els braços, i assegurar-se que la coixí ocupi tot l'espai entre l'espatlla i el cap per evitar que el coll quedi sense suport.

-Quan s'adopta la postura de cúbit supí-cap per amunt-, col · locar un coixí sota les cames, a l'altura dels genolls, per protegir la zona lumbar. No dormir cap per avall.

-Al descans, evitar lliscar sobre la cadira o sofà fins adoptar una postura gairebé horitzontal, ja que la part lumbar està en tensió. A l'hora de vestir-se, fugir de pesats collarets, bufandes i mocadors molt grans que potencien l'estirament cap endavant del coll.

- En cas de romandre durant molt de temps de peu, reposar un peu sobre un calaix, ja que permet descansar l'esquena. A l'hora de planxar, situar la taula o taula de planxar a l'altura del melic.

-Dormir en posició fetal o flexionar una cama quan es roman dempeus ajuden a una bona higiene postural