Les mares primerenques solen viure en un estat d'ansietat, dubtes i estrès freqüent. Monopolitzen la seva vida, i la del seu cercle més proper amb la seva gestació i sovint presenten pors i fòbies que s'engrandeixen mesura que passen els mesos fins al part.

A més de la necessitat de dismitificar un procés natural i tan antic com la pròpia humanitat, aquestes dones necessiten sentir que tot sortirà bé i resoldre els dubtes pròpies de la seva salut.

La llevadora Yolanda Espinosa dels Monteros assegura que són moltes els pors a què s'enfronten les embarassades, i que la majoria d'aquestes giren entorn al part i la salut del fetus. "Es pregunten si fan el correcte perquè el producte de l'embaràs sigui bo", assegura l'experta, que adverteix que la sobreinformació a què es veuen sotmeses aquestes dones amb Internet els incrementa els temors.

Epidural sí o no

De fet, la majoria d'elles presenta dubtes a l'hora de donar a llum i "terror" al dolor. "Gairebé totes opten per part amb epidural i gairebé cap es planteja parir sense ella", diu.

Després de més de trenta anys assistint parts, aquesta especialista recomana que cadascuna ha de triar l'opció que més li convingui, encara que recorda que emprar aquesta anestèsia pot implicar l'ús de forcex o de la ventosa. També assenyala, "la vivència del part és diferent ".

Així, recorda que cada naixement és un món i que el llindar del dolor és únic en cada persona. També indica que com tot a la vida, l'epidural pot tenir efectes secundaris, però recorda que mai els té sobre el nadó.

A Espanya, al voltant del 80% de les dones opten per aquesta anestèsia, xifra que s'acosta al 100% en el cas de les clíniques privades. Un altre de les pors més freqüents que li presenten les dones en les xerrades és la por que els hi facin una episiotomia, una incisió quirúrgica a la zona del perineu femení que de vegades és inevitable practicar per l'expulsió.

Tot i això, la llevadora reconeix que Espanya es troba una mica per sobre de la mitjana recomanada -20% - i que, d'uns anys cap aquí, s'ha desgeneralizado seu ús, abans sistemàtic.

Cesàries

Malgrat que pugui semblar el contrari, la majoria d'embarassades no tenen por de les cesàries, l'ús ha augmentat en els últims temps, superant el 15% recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Així, Espinosa dels Monteros reconeix que la tendència actual és la de disminuir aquesta tècnica, i el seu ús està més generalitzat en les clíniques privades.

Alimentació

Un altre dels dubtes que solen presentar aquestes dones és referit a l'alimentació. Solen témer la toxoplasmosi, una malaltia causada per un paràsit que sol trobar-se en les carns crues o el pernil. "Si qui la pateix no està gestant no passa res, de fet tot just hi ha símptomes, però si per contra s'està embarassada cal anar amb compte, es pot transmetre al fetus", relata.

Lactància

Un cop passat el procés del part, arriba l'etern dubte de la lactància. Assegura que moltes mares presenten inseguretat davant aquest mètode d'alimentació natural, i afirma que encara que ella sempre la recomana, cada cas és un món i hi ha dones que no poden per motius professionals o personals.

"La recomano perquè té beneficis que l'artificial no, però si tens decidit que la lactància serà artificial, s'ha de dir a l'hospital perquè la retirin", afegeix. A més, la llevadora recorda que la tendència actual és la de fomentar la lactància materna, fins i tot la de llarg recorregut, ja que els seus fruits són mundialment coneguts.

Sexe durant l'embaràs

És l'eterna pregunta. Totes les parelles pregunten en almenys una ocasió al seu ginecòleg o llevadora si durant l'embaràs poden mantenir relacions sexuals. La resposta sempre és la mateixa: Sí, a menys que hi hagi contraindicació. No obstant això, moltes parelles no es queden conformes i sempre tenen el dubte.

La llevadora Yolanda Espinosa de losMonteros assegura que és un dels dubtes més freqüents. A més, assegura que és la típica pregunta que fa la parella. "Tenen por fer mal al nadó o la mare, però és molt natural", assegura. En aquest sentit, l'especialista insisteix que l'embaràs és un procés fisiològic pel qual la dona està absolutament preparada. "No estem malaltes", argumenta. Per això, apunta que durant l'embaràs la sexualitat ha de ser el més saludable possible.