La incidència de càncer de pell per exposició solar continua augmentat cada any, seguint així la tendència mostrada en l'última dècada amb un 50% més de casos, adverteix l'hospital Universitari de Bellvitge, que ha registrat un augment en els casos anuals de melanoma, passant de 30 a 100. El melanoma és molt infreqüent en els nens i en la joventut, els casos poden començar a sorgir en persones majors de 35 anys, però les cremades solars produïdes a la infància augmenten notablement l'aparició de càncer de pell en l'edat adulta.

Una de les principals causes de risc del desenvolupament del melanoma és la radiació ultraviolada, la qual actua sobre la pell predisposant a l'aparició de càncer cutani quan hi ha una exposició inadequada al sol. El clima mediterrani espanyol, amb temperatures altes i presència del sol durant la major part de l'any, incrementa les probabilitats de patir les conseqüències dels efectes solars nocius, encara més ara que s'acosta l'estiu i les vacances.

L'autoexploració de les pigues fosques és fonamental en la detecció precoç del càncer cutani i permet curar fins a un 95% dels casos. I el fototipus de pell, edat i franja horària són primordials a l'hora d'escollir el millor fotoprotector, tenint en compte que cap protegeix el 100% dels raigs solars.

Les possibilitats de tenir melanoma en l'edat adulta s'incrementen considerablement quan s'ha pres el sol de manera inadequada durant els primers anys de vida. "En els darrers 20 anys, a l'Hospital Universitari de Bellvitge hem passat de 30 a 100 casos de melanoma tractats a l'any. Aquesta dada pot tenir la seva explicació en l'augment de persones que prenen el sol per aconseguir estar bronzejades", adverteix el doctor Francesc Xavier Bordas, Cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).

La cura del càncer de pell té un 95% d'èxit quan aquest es detectat de manera precoç. "El melanoma pot aparèixer a qualsevol part del cos, com una lesió nova o manifestant-se amb el canvi d'aspecte de nevus (pigues fosques) ja existents. Aquests passen a ser asimètrics, de color heterogeni, amb una vora irregular i un diàmetre superior als 6mm", indica el doctor Bordas. Per això, és tan important l'autoexploració periòdica de les pigues fosques i la ràpida visita al dermatòleg si es percep algun canvi de forma, grandària o color.

Un fet a tenir en compte, i del qual poca gent és conscient, és l'existència d'alguns fàrmacs que poden produir un major risc de reacció de la pell davant del sol. Medicaments com alguns antibiòtics, antiinflamatoris i anticonceptius, entre d'altres, poden generar fotosensibilització. "És important que abans de prendre el sol, si s'està prenent algun tipus de fàrmac, es comprovi en el prospecte si hi apareix un símbol de precaució amb un sol i un núvol. Si és així, cal que s'utilitzi un fotoprotector amb un factor solar més elevat del que s'està acostumat a utilitzar", explica Bordas.

La prevenció és un dels aspectes en què més èmfasi es posa a la Unitat de Dermatologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge. "És primordial que cada persona utilitzi la crema solar més adequada, tenint en compte el seu fototipus (capacitat de la pell per assimilar les radiacions solars), l'edat, i el moment i lloc d'exposició al sol. No només s'ha d'administrar un fotoprotector quan es va a la platja, també és necessari en cas de realitzar activitats a l'aire lliure o si s'està a la muntanya.

A més, l'aplicació del producte s'ha de fer mitja hora abans de l'exposició al sol, així com tornar a emprar-lo cada hora o cada cop que se surt de l'aigua, a la platja". Cap fotoprotector evita el 100% dels rajos solars, per tant, encara que s'utilitzi un amb alta fotoprotecció, és aconsellable seguir les mateixes indicacions.