La Societat Americana d'Oncologia Mèdica ha presentat aquest cap de setmana a Chicago una nova família de fàrmacs que pot fer canviar el tractament dels casos de càncers, especialment en els melanomes avançats -tot i que pot ser aplicable als tumors pulmonars, renal i de colon- i que ja han fet metàstasi. Es tracta del PD-1 i el PDL1, que ataca les cèl·lules tumorals des del mateix sistema immunitari. Les conclusions de l'estudi formen part d'una llarga recerca de l'inhibidor PD-1 anomenat nivolumab en casos de melanoma avançat i en què s'ha demostrat un allargament de la supervivència dels pacients en uns 17 mesos.

En l'estudi, hi van participar 107 pacients amb melanoma avançat que van rebre un tractament de nivolumab consistent en vuit cicles i que es va subministrar cada dues setmanes en cinc dosis diferents. Actualment, s'està avaluant en malalts que presenten melanomes avançats.

La mitjana global de supervivència amb nivolumab va arribar als 16,8 mesos en totes les dosis i als 20 mesos en les dosis de 3mg/kg, comparat amb les dades històriques d'altres agents com ipilimumab i el vemurafenib. El 62% dels pacients van sobreviure el primer i el 43% el segon.

Responsables del descobriment han explicat en el transcurs del congrés de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica que la resposta del tractament va ser "ràpida i duradora". L'objectiu inicial de resposta de les dosis de nivolumab va ser del 31% però es va enfilar fins el 41% en pacients amb una dosi de 3mg/kg. A diferència dels CTLA-4, que és una mol·lècula que impedeix el sistema immunitari destruir les cèl·lules tumorals, quasi la meitat dels pacients, un 45% han reduït en almenys un 30% la mida del tumor després de la primera prova en les vuit setmanes de tractament.

Els efectes secundaris més comuns al nivolumab es presenten a la pell, als sistemes grastrointestinal i endocrí, tot i que en tres de cada quatre casos mai ha excedit del 2%.