Ningú està fora de perill. Ni aquí ni a cap altre racó del planeta. Sempre podem ser la víctima d'alguna picada. Mosquits, aranyes, abelles, vespes, meduses ... hi ha una llarga llista de perills que s'incrementen ara, a l'estiu.

No sempre causen un gran problema, però el risc que es presenti una reacció al·lèrgica existeix, així que el millor és estar atent i tenir coneixement dels remeis que poden alleujar les picades. Els més comuns a l'estiu són, sens dubte, els mosquits. Les seves picades poden ser espectaculars encara que no solen comportar grans riscos.

La doctora Maria Pilar García Muret, cap del servei de Dermatologia de l'hospital Quirón de Barcelona, explica que "els símptomes d'una picada d'un mosquit són immediats i senzills de reconèixer: envermelliment, inflor i picor". Però si produeix (tot i que és més infreqüent) "mals de cap, febre, desmais, confusió, problemes per respirar i opressió a la gola o al pit", cal anar al metge. És una reacció al·lèrgica.

El remei casolà per la coïssor? El més recomanable és el fred local. Però també hi ha qui prefereix la sal. Fregant lleument la zona amb sal es mitiga la sensació de picor.

Si la picada és de vespa, en algunes zones rurals recomanen fregar una meitat tallada d'all o fulles fresques de sàlvia. Això sí, el primer és treure el fibló perquè la recuperació sigui més ràpida.

Més complicat és alleujar el dolor de les picades de medusa.

Josep González Castro, cap de IDERMA a Dexeus, recorda que "és important saber manejar i conèixer l'existència d'altres reaccions menys comuns per tractar precoçment a urgències".

No rascar-se, no assecar la pell amb tovalloles ni aplicar aigua dolça, apartar de la pell les restes de tentacles. I a partir d'aquí aplicar fred sense contacte directe. Segons l'espècie, només serveixen l'àcid acètic al 5%, alcohol isopropílic al 70% o barreja de bicarbonat sòdic amb aigua.

Remeis contra les picades: