Entre el mite i la realitat, els desitjos de les dones embarassades s'han exagerat en ocasions en l'imaginari col · lectiu, tot i que els científics han intentat identificar alguns dels motius que podrien explicar aquests desitjos irresistibles, moltes vegades relacionats amb els aliments.

Aquestes conductes compulsives sorgeixen de manera sobtada, a qualsevol hora del dia, però no està clar si es tracta d'una forma de satisfer determinades necessitats fisiològiques, de mers capricis o d'una barreja de tots dos. De fet, en moltes ocasions s'apunta a causes psicològiques o socials, de manera que fins i tot poden aparèixer fenòmens semblants en les parelles de les dones embarassades.

Una possible explicació mèdica és que els desitjos són l'expressió d'un organisme que busca compensar amb certs aliments els canvis metabòlics i hormonals que s'experimenten durant l'embaràs. Igualment, en ocasions, el gust no es manifesta com a desig, sinó com a rebuig d'altres aliments.

Els experts suggereixen sovint satisfer els desitjos de les embarassades, encara que sempre amb moderació. L'equilibri de la futura mare és fonamental, però sense descuidar l'alimentació sana necessària per a les dones que es troben en un període de gestació.

Aquests són alguns dels desitjos més comuns entre les embarassades:

Xocolata. Un capritx molt habitual també abans i després de l'embaràs es converteix durant els mesos de gestació en un dels principals objectes de desig, juntament amb altres dolços.

Gel. El fred podria calmar alguns símptomes de l'embaràs, com les nàusees. Algunes dones experimenten el desig de prendre-ho, picat o d'altres formes.

Gelats. Com la xocolata, aporten el sucre que semblen buscar algunes dones embarassades. A més, com el gel, ajuda a suportar les nàusees.

Galetes salades. De vegades, en lloc de sucre, algunes dones prefereixen els aliments molt salats.

Patates fregides. Si estan salades poden complir la funció d'aportar sodi a l'organisme de les dones embarassades.

Llimones. Els sabors forts són un dels desitjos més habituals.

Cogombrets. Com les llimones, són triats pel seu sabor fort i agre. L'objecte de desig pot ser també les banderilles, els seitons en vinagre, etc.

Picants. La preferència pels picants explicaria aquest gust pels sabors contundents que sembla desenvolupar-se en algunes dones durant el seu embaràs.

Formatges. Per acompanyar moltes dinar o com pica-pica, apareix en totes les llistes dels aliments pels quals moltes dones senten una atracció major durant el seu embaràs, potser per una necessitat de calci.

Fruita. En altres ocasions, els desitjos es dirigeixen cap a les fruites, que poden aportar vitamines i sucres.