Un bon funcionament del nostre sistema visual és essencial per poder aconseguir una bona qualitat de visió. El 80% de la informació externa que rep l´ésser humà és captada a través dels ulls.

Així doncs, l´existència d´algun dèficit visual fa que aquesta informació no es transmeti de manera correcta i que apareguin dificultats de tipologia molt diversa. En algunes situacions, quan mirem al cel o qualsevol superfície clara i llisa, és possible veure passar cossos flotants en moviment per davant dels ulls en forma de taques irregulars o de filaments: s´anomenen miodesòpsies o mosques volants i són un defecte ocular que es manifesta en la visió com un conjunt de taques, punts o filaments (de vegades en forma de teranyina) suspesos en el camp visual.

Aquests filaments no es corresponen amb objectes externs reals, sinó que es tracta d'opacitats que es formen en l'humor vitri (cos gelatinós que omple el globus de l'ull) i que, amb l´entrada de la llum dins l´ull, projecten la seva ombra sobre la retina. En la majoria dels casos són una conseqüència natural de l'envelliment d'aquesta gelatina, que de mica en mica va perdent aigua, tot disminuint de volum i perdent transparència.

S'han identificat com a principals factors que predisposen a experimentar aquest efecte: l'edat (encara que això no vol dir que no ho pateixi gent jove) i la miopia. En el segon cas, els ulls miops són més allargats i tendeixen a accelerar el procés de despreniment d´aquesta gelatina.

També existeixen malalties com la diabetis que poden causar la seva aparició. En una proporció molt més baixa, les miodesòpsies poden ser conseqüència d'una malaltia ocular greu, com per exemple un despreniment de retina. En la majoria dels casos, les miodesòpsies es consideren una circumstància normal i innòcua que no compromet la visió. En una proporció més reduïda, les mosques volants poden estar relacionades amb processos que comprometen la integritat de la retina.

És per això que quan apareixen de forma molt sobtada o associades a fotòpsies (flaixos de llum), s´ha d'acudir a un metge oftalmòleg. En aquest cas, el procediment de diagnòstic sol comportar un examen del fons d'ull, per mitjà del qual s'examina l'estat de la retina per descartar l'existència d'una malaltia o lesió greu. Les mosques rarament desapareixen físicament i es mantenen visibles, en particular en mirar superfícies homogènies, com el cel clar. És important recordar que els cossos flotants es produeixen dins del globus ocular, tot i que pot semblar (visualment) que es troben a la superfície de l'ull.

No existeix un tractament efectiu i segur contra aquesta alteració visual. Les persones tendeixen a adaptar-se a la seva presència i aprenen a ignorar-les gairebé completament. En casos excepcionals poden requerir també intervenció quirúrgica.

Tractaments

Per una banda, existeix una cirurgia ocular que consisteix en l'extracció de l'humor vitri i la seva substitució per una solució salina. Per altra banda, també es pot realitzar una intervenció mitjançant làser. Aquest últim mètode tracta les opacitats amb descàrregues làser.

Hi ha qui diu que les opacitats vítries poden millorar-se amb l'ús de complexos vitamínics basats en vitamina A, luteïna i altres components, encara que això no ha estat clarament demostrat. A més, no hi ha dades objectives ni referències mèdiques de pacients que hagin millorat les seves opacitats com a conseqüència del consum d'aquests preparats.

Tot i que les mosques volants rarament desapareixen i no necessiten tractament, és molt important fer controls de fons d´ull de manera periòdica per tal de controlar que la integritat de l´ull es manté en bones condicions, ja que en alguns casos això podria derivar en altres problemes retinians.