Aquests dies de l'any cal vigilar els excessos que poden portar a descompensar la tensió. Excepte en els casos més greus, la tensió alta es caracteritza per no mostrar-se de manera evident.

Si bé és cert que hi ha factors que predisposen a la hipertensió i no està en mans de cadascun canviar (com l'herència genètica, l'edat ...), hi ha altres que sí que es poden modificar, com l'estrès, el consum en gran quantitat de certs aliments, la manca d'exercici físic i altres hàbits de vida. Aquesta és una síntesi de les mesures que es poden adoptar per mantenir la pressió controlada.

Consum de sal

El consum de sal és necessari per al bon funcionament de l'organisme: hidrata i regula els fluids corporals, manté el pH de la sang i ajuda tant a transmetre impulsos nerviosos com a la relaxació muscular. Però una ingesta excessiva de sal i la reduïda aportació de potassi, característiques de l'alimentació del món desenvolupat, incideixen negativament en la tensió arterial. És aconsellable un màxim de cinc grams diaris per mantenir els valors de pressió arterial en nivells acceptables.

El gran problema no és tant el gust per menjar salat com la sal oculta en la cistella de la compra. Un error generalitzat és associar la sal amb el pa o el saler, quan en realitat el 80% de l'aportació diària prové de les conserves i els precuinats. Una aposta segura és triar aliments frescos enfront dels processats, amb molta més sal perquè sovint és usada com a conservant.