Què és la grip?

La grip és una malaltia infecciosa aguda que afecta a l´aparell respiratori i que apareix en forma de brots epidèmics durant els mesos d´hivern. Està causada pel virus de la grip o virus influenzae, del qual n´hi ha 3 tipus, l´A el B i el C.

Es transmet de persona a persona habitualment per les secrecions respiratòries a través de la tos. Per evitar el contagi cal utilitzar mocadors de paper per la tos o els esternuts per tal d´evitar la dispersió de les secrecions respiratòries, llençar-los després de l´ús, rentar-se les mans amb aigua i sabó o solucions antisèptiques i mantenir una distància mínima d´un metre amb la persona malalta.

Malgrat que habitualment és una malaltia benigna, autolimitada i lleu, pot adquirir major gravetat i ser fins i tot mortal en pacients d´edat avançada, amb malalties cròniques o amb alteracions dels mecanismes de defensa.

Quins són els símptomes?

El quadre clínic és d´inici brusc en forma de febre alta, malestar general, mal de cap i dolors musculars i articulars generalitzats. En menor mesura hi ha tos, mal de coll i obstrucció nasal. Els símptomes milloren entre 2 i 5 dies després, de manera que als 7 dies la major part dels pacients estan asimptomàtics.

Com es pot prevenir?

Existeix una vacuna antigripal, que s´elabora anualment amb virus inactivats responsables de les epidèmies de l´últim hivern. Amb la vacuna s´aconsegueix una protecció entre el 50 i el 80%. La vacuna s´administra entre els mesos de setembre i desembre, abans de l´inici del període epidèmic. Està indicada especialment en les persones majors de 60 anys i en totes les que pateixen malalties cròniques (respiratòries, cardíaques, renals, diabetis...) o immunosupressores (càncer, quimioteràpia o tractaments amb cortisona).

Pot tenir complicacions?

Les més comunes són la pneumònia i les complicacions respiratòries, fonamentalment en pacients d´edat avançada o amb malalties cròniques. Excepcionalment, en nens tractats amb àcid acetilsalicílic, pot aparèixer la síndrome de Reye, que ocasiona alteracions hepàtiques i cerebrals i que pot ser mortal.

Quin és el tractament?

El tractament de la grip és simptomàtic. Cal guardar repòs (al llit si cal), una bona hidratació i administrar fàrmacs antipirètics, com ara paracetamol, per disminuir la febre i reduir els dolors musculars. No és aconsellable utilitzar àcid acetilsalicílic, principalment en nens. Poden utilitzar-se també fàrmacs antitussígens si la tos és intensa. En persones amb malalties cròniques o formes greus de grip poden utilitzar-se fàrmacs amb activitat antivírica.

Dr. Rafael Pérez VidalSEMIMUnitat de Medicina Interna a la Clínica Sant Josep