Per saber si una persona es troba dins del seu pes ideal, és molt corrent recórrer a la fórmula de l'Índex de Massa Corporal (IMC). Aquesta fórmula va començar a ser popular a la dècada dels 80 quan es va posar de moda per a mesurar l'obesitat, després de realitzar un estudi a 100 persones de diferent complexió, sexe i raça. Durant els anys següents es van delimitant les notes de tall que delimiten l'estat d'obesitat. Aquesta senzilla operació que consisteix a dividir el pes entre el quadrat de l'altura, ens ofereix un nombre que comparem amb una taula.

Per què no és del tot fiable l'IMC?

En base a aquesta taula, totes aquelles persones que superen els 30 punts poden considerar-se obeses, però és en realitat un mètode fiable, si parlem a nivell científic?

La resposta és depèn ja que aquest índex està pensat per a persones entre els 20 i els 68 anys, però i aquelles persones que estiguin per sobre o per sota de la franja d'edat? En aquest cas cal s'ha d'utilitzar un altre tipus de barems; per exemple, en el cas dels nens, tenen les seves pròpies taules percentils, que varien segons a edat i el sexe.

Un altre punt que se li pot recriminar a l'IMC, és l'alta taxa d'error que proporciona en persones primes o amb sobrepès, que en realitat tenen obesitat si posem el focus d'atenció en el greix corporal.

I és que algunes persones amb un elevat índex de greix, encara que estiguin primes o normals segons l'IMC, presenten elevades xifres de pressió arterial, glucosa, insulina, així com de colesterol, triglicèrids i marcadors d'inflamació.

Per aquest motiu, els professionals insisteixen en canviar de mètode per tal d'evitar que un problema de salut públic tan greu com l'obesitat o el sobrepès (es calcula que al voltant del 40% dels espanyols està en alguna d'aquestes categories) es faci en funció d'altres paràmetres.

Una altra taula per mesurar el greix corporal

Davant la senzillesa del mesurament de l'IMC o la tècnica d'alguns especialistes que creuen que mesurant la circumferència abdominal es pot saber si una persona està correctament alimentada, els investigadors han desenvolupat una fórmula que permet calcular el percentatge de greix corporal.

Per a això, com en tota la medicina, també hi ha una taula de barems per saber en quin punt es troba una persona.

-Si Està per sota del 20% en homes i del 30% en dones, el seu greix és normal.

-Si Se situa entre un 20-25% en homes i entre un 30-35%, en dones, es considera que tenen sobrepès.

-Si Un home té una composició de greix corporal per sobre del 25% i una dona, per sobre del 35%, té obesitat.