Cada vegada més ens trobem davant d'adolescents que no poden seguir el ritme que se'ls imposa. Joves que dóna la sensació que vagin arrossegant-se per la vida amb falta d'energia i vitalitat. Tot el dia cansats, desmotivats o sense espurna. A aquest fenomen se l´anomena la fatiga crònica de l'adolescent.?Les causes de la fatiga crònica en un adolescent poden ser moltes i diverses:

€ Falta de son: els adolescents tenen necessitats de son diferents de les dels adults. Les seves necessitats són de 8 a 10 hores.?

€ Sobreactivitat: l'excés d'activitats escolars i extraescolars poden arribar a crear estrès, i com a conseqüència, fatiga. És important no sobrecarregar-los i que disposin de temps per a ells mateixos i la seva importantíssima vida social.?

€ Patologies associades: cal descartar certes malalties que podrien donar lloc a aquesta fatiga crònica (patologies renals o intestinals, psicoemocionals com pot ser la depressió, patologies relacionades amb l'alteració del son, com les apnees nocturnes, la narcolèpsia, etc., o patologies neuromusculars).?

Lògicament en la fatiga crònica de l'adolescent, l'alimentació hi juga un paper fonamental. Una alimentació sana, equilibrada i natural els donarà l'energia i vitalitat que necessiten. I al contrari, uns mals hàbits d'alimentació i aliments inadequats faran que els nostres fills no tinguin l'aportació d'energia necessària. Tots els aliments tenen un efecte sobre el nostre cos, tant bioquímicament (vitamines, minerals, nutrients, etc.) com a nivell físic (fred, calor, pesadesa, lleugeresa, inflor€), com emocionalment (relaxar, excitar, activar,€). Per aquest motiu hem de vigilar amb alguns aliments molt comuns entre els adolescents, que poden tenir un efecte indesitjat:

€ Excés de sucres refinats: sucre comú, begudes ensucrades ( gasoses, nèctars de fruita, batuts artificials), llaminadures, caramels i dolços de tot tipus, galetes, brioixeria industrial, xocolates. En primer lloc, acidifica el pH sanguini, i els va més vulnerables a contreure malalties. També l'excés de fòsfor que contenen els sucres genera una pèrdua de minerals com el calci dels ossos. I el més important, aquests sucres són d'absorció ràpida, és a dir, passen ràpidament al nostre torrent sanguini i donen uns valors glicèmics molt elevats durant poc temps i aquests valors cauen dràsticament al cap de poc temps, de maneraque creen estats hipoglucèmics.

Traduint-ho a un llenguatge energètic, el sucre dóna massa energia molt puntualment, i al cap de poc temps de consumir-ne crea excitació, hiperactivitat, nerviosisme, i al cap de poc més temps, quan baixen aquests nivells, s´està esgotat, sense energia i amb fatiga.

€ Estimulants: com la cafeïna, teïna, o qualsevol tipus de droga. Energèticament, ens trobem amb un efecte semblat al del sucre, però amb la diferència que aquí no hi ha una aportació extra d'energia, i que per tant aquest increment d'activitat serà consumida de les nostres reserves, i esgota la nostra energia vital.

€ Desordre alimentari: és molt important respectar uns horaris de menjar, establir un ordre i una regularitat a la nostra alimentació i consegüentment a nosaltres.?

€ Excés de carn i sal: aquests aliments tenen una energia molt extrema de contracció, al contrari que els sucres i alcohols, que tenen una energia expansiva extrema.?Això ens porta a crear una condició yang, o de contracció, que genera la necessitat de consumir aliments de l'altre extrem com són els sucres per compensar. Això fa una altra vegada s´origina una muntanya russa energètica i emocional.?

Una alimentació sana i natural, basada en cereals integrals, proteïnes (preferiblement d'origen vegetal), algues, verdures, fruites, llavors i fruita seca, endolcidor i begudes naturals, els aportarà aquesta energia i vitalitat necessàries. Els donarà solidesa, concentració, equilibri, pes estable i emocions sense alts i baixos.?

€ Els cereals integrals: com l'arròs, el mill i la quinoa són font de sucres de qualitat, sucres complexos d'absorció lenta, que, a més, gràcies a la fibra, tindran un pas al torrent sanguini més gradual. Els dóna una energia estable i duradora, alhora que els nodreix i alimenta.?

€ Proteïnes: preferiblement d'origen vegetal com els llegums, el tofu, el seitan, el tempeh, que els que amb un cereal aporten una proteïna completa, lliure de greixos, lleugera i saludable. No obstant això, no hem d'oblidar alternar-la amb una mica de proteïna d'origen animal al llarg de la setmana, com el peix blau fresc, o uns ous de qualitat que ens donaran la vitamina B necessària.?

€ Algues: són una excel·lent font de minerals. Contenen fins a 20 vegades més minerals que les verdures. Són lliures de sucres i greixos, i a més ajuden a mantenir ossos, pell i cabells forts i sans.?

€ Verdures: és imprescindible el seu consum diari. S'ha de menjar almenys una vegada al dia verdura verda en cocció lleugera (bullit curt, escaldat, etc.) per tal de mantenir al màxim les seves vitamines, minerals i frescor.?

Igual d'importants són les verdures d'arrel, que aporten dolçor, molt important en els joves d'avui dia, envoltats moltes vegades d'hostilitat i agressivitat. Les verdures rodones i d'arrel com la carabassa, la ceba, la xirivia, el nap o la pastanaga, han de cuinar-se en coccions més llargues, per potenciar la seva dolçor, alhora que nodreixen.?

€ Fruites: font de vitamines, en general estan compostes per aigua, sucres d'absorció ràpida, fibra, vitamines i minerals. Són ideals per refrescar en èpoques caloroses. És aconsellable el seu consum fora dels àpats per facilitar així la seva correcta digestió i absorció de les proteïnes vegetals. En climes freds és aconsellable consumir-les en forma de compota, papillota o altres coccions per no refredar-nos excessivament.?

€ Llavors i fruita seca: mai crus, sempre lleugerament torrats per poder digerir-los correctament. Són una important font d'àcids grassos instaurats, molt necessaris i beneficiosos per al nostre organisme, fibra, vitamines, minerals.

€ Endolcidors i begudes naturals: com per exemple els sucs de fruita naturals, el suc concentrat de poma, l´amasake i les melasses procedents de la fermentació de cereals, són boníssims alhora que endolceixen d'una forma més saludable. Tota aquesta informació cuinada i digerida correctament pot ajudar molts adolescents i els seus pares a trobar una altra eina amb la qual lluitar contra el cansament.?

Aquest concepte d'alimentació no solament els ajuda en el dia a dia, sinó que és qualitat i salut per a tota la vida.?La frase «som el que mengem» ha de fer-nos reflexionar a l'hora d'alimentar-nos a nosaltres i als nostres fills, ja que aquests són el futur.