Científics de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han descobert un nou mecanisme de comunicació física cel·lular que propicia la metàstasi en els càncers, la qual cosa obre la possibilitat a desenvolupar algun tractament per tallar l'extensió dels tumors.

El descobriment ha estat presentat avui en roda de premsa pel científic i investigador principal, Xavier Trepat, i pel director de l'IBEC, Josep Samitier.

Segons ha explicat Trepat, a diferència de nombrosos mecanismes descrits fins ara i basats en processos bioquímics, la nova troballa es fonamenta en un procés físic de forces entre cèl·lules.

L'investigador ha recordat que la comunicació entre les cèl·lules és clau per al funcionament coordinat dels òrgans del cos, per tant, la pèrdua d'aquesta comunicació és un dels aspectes característics de diferents malalties com el càncer o les patologies inflamatòries cròniques.

Tradicionalment, la pèrdua de comunicació entre cèl·lules havia estat entesa com una alteració de senyals purament bioquímiques, com les hormones.

No obstant això, l'equip d'investigació, dirigit per Xavier Trepat, ha posat en qüestió la visió tradicional i ha treballat amb la idea que la comunicació física entre cèl·lules és tan important com la química.

En la seva investigació, publicada en la revista "Nature Cell Biology" i finançada per l'Obra Social La Caixa, els científics han identificat les molècules involucrades en la comunicació física cel·lular, algunes de les quals han vist que estan alterades en diversos tipus de càncers, la qual cosa, segons Trepat, obre noves possibilitats per al control de la metàstasi.

"El descobriment ha estat possible gràcies a la combinació de nanotecnologia, matemàtiques i biologia molecular, i suposa una revolució perquè és la primera vegada que es tracta d'entendre com funciona la metàstasi des del punt de vista de la física i de la bioquímica a la vegada", ha explicat Trepat.

Per identificar les proteïnes responsables de la comunicació, el grup de científics ha desenvolupat noves estratègies experimentals combinant biologia molecular, nanotecnologia i models matemàtiques.

A través de les lleis físiques de forces, els científics han localitzat dues molècules, la 'E-cadherina' i 'P-cadherina', que són presents en el càncer de mama més agressiu, i han descobert que ajuden a les cèl·lules canceroses a avançar i acaparar nous teixits.

"Aquestes molècules actuen com sensors i els donen a les cèl·lules la capacitat de controlar la velocitat i la distància del seu moviment", element clau per a la metàstasi, ha explicat Trepat.

El grup de científics han utilitzat cèl·lules epitalials de mama per a la seva investigació, encara que Trepat ha declarat que "la majoria de càncers epitelials segurament seguiran el mateix funcionament físic".

A més, el científic ha explicat que el descobriment basat en lleis físiques "pot tenir moltes aplicacions més enllà del càncer, com l'Alzheimer i moltes malalties inflamatòries cròniques".

I ha conclòs en que "la física té la mateixa importància que la química en aquests processos".