Estava recopilant dades sobre els problemes d'erecció per preparar aquest article quan tot de cop m'he adonat que parlar de la disfunció erèctil des de la tècnica és molt fàcil. Dir coses com «problemes de tumescència» o «diferenciar entre causes físiques i psicològiques» no costa gens. I em fa por que això frivolitzi el problema. Perquè quan un home s'ha de plantar al davant del metge i dir «no se m'aixeca» la cosa canvia. La seva masculinitat es pot ensorrar. (I en realitat no caldria ser tan dramàtics, després ho veurem.)

Quan hi ha problemes d'erecció el primer que s'ha de fer és descartar un problema mèdic. Hi ha molts problemes de salut i alguns medicaments que poden provocar una disfunció erèctil. Això és molt fàcil de saber: si l'erecció es pot mantenir en algunes ocasions, per ­exem­ple durant la masturbació, llavors el cos funciona, no hi ha cap problema físic que impedeixi l'erecció.

En canvi, si el problema hi és sempre, tant en els intents de masturbació com en les relacions sexuals, i sobretot si no hi ha ereccions durant la nit ni al matí, la visita al metge és obligatòria. Hi ha problemes de salut lleus que poden provocar aquesta disfunció, i d'altres de més importants. S'ha de mirar. Per altra banda, si es tracta d'una medicació que impedeix l'erecció, segurament el metge la podrà canviar per una altra que no provoqui aquestes interferències.

Anem a veure la resta de casos, els que no tenen res a veure amb problemes físics. Per què dic que no caldria ser tan dramàtics? Perquè resulta que el mecanisme dels problemes d'erecció és exactament el mateix que el de la falta de lubricació en les dones.

És, com apuntava abans, un problema de tumescència, i això simplement vol dir que els òrgans no s'inflen, no s'omplen de sang perquè no hi ha excitació; el cos no respon als estímuls. O sigui que quan a un home no se li aixeca li està passant exactament el mateix que a una dona que no està ben lubricada. Però la falta de lubricació en les dones és un problema més discret -i amb més discret no vull dir de cap manera menys important.

Un episodi de falta d'erecció pot ser puntual. A vegades un home pot estar cansat, o trist, o estressat, o fins i tot pot ser que estigui amb una dona que li agrada tant que no se li aixequi de la impressió. Igual com una dona un dia, pel que sigui, pot tenir menys lubricació. Però la resposta dels dos membres de la parella als dos fenòmens és molt diferent. I no hauria de ser així, perquè que un home no estigui sempre al cent per cent és completament normal. Igual com ho és en el cas de la dona. Però si l'home l´hi dóna molta importància, es pot quedar encallat en la por que li torni a passar i el problema es pot allargar.

En la disfunció erèctil hi ha molts factors en joc. El primer i el més important, la concepció equivocada que tenim de les relacions sexuals. Com he repetit moltes vegades, tenim la idea que l'home ha de portar sempre el pes de la relació i això és un error. Un home té el mateix dret que la dona a relaxar-se i deixar-se fer. I no té la responsabilitat que la relació sigui un èxit, primer de tot perquè el concepte èxit s'ha d'eliminar de les relacions sexuals, perquè es tracta simplement de passar-ho bé, i en segon lloc perquè en tot cas la responsabilitat seria compartida.

Un altre error és centrar la relació sexual en el coit, que fa l'erecció obligatòria. El coit hauria de ser una possibilitat més en tot el repertori que ens puguem imaginar (carícies, sexe oral, sexe manual, qualsevol cosa que ens agradi).

Pretendre que sempre hi hagi penetració pot crear pressió als dos membres de la parella: a l'home perquè ha de tenir una erecció molt ferma i a la dona perquè ha d'estar ben lubricada perquè la penetració li vagi bé. El coit és fantàstic quan ve molt de gust i tots dos estan al cent per cent, però no s'ha de forçar, perquè hi ha altres coses exactament igual de fantàstiques (o fins i tot més).

Una mala relació de parella també pot fer que l'home tingui dificultats per mantenir l'erecció. Si es tracta d'un home que no ha tingut mai ereccions (i hem descartat els problemes mèdics) les causes podrien ser una educació religiosa molt restrictiva, por de no estar a l'altura, males experiències en les primeres relacions sexuals...

Una altra causa, aquesta natural, és l'envelliment. A mida que es fan grans els homes tenen ereccions menys fermes, però això no hauria de suposar cap problema perquè les relacions sexuals poden continuar essent fantàstiques.

La clau per superar els problemes d'erecció és aprendre a gaudir de la sexualitat d'una altra manera, més relaxada. Quan una parella pot fer això passen dues coses: que se supera la disfunció erèctil i que la seva vida sexual fa un salt qualitatiu.

Ho sabíeu, que les parelles homosexuals tenen un índex de disfuncions sexuals molt més baix? Això és perquè no tenen al cap l'esquema preconcebut de com han de ser les relacions. Perquè simplement es relaxen i fan els que els agrada, sense cap «he de». Val la pena tenir-ho present, oi?

Que tingueu unes bones vacances, si les feu!