És clau que el pacient resolgui en la consulta i la farmàcia tots els seus possibles dubtes sobre el tractament ja que d'això depèn també la persistència en la seva continuïtat.

Segons explica a Infosalus Santiago Cuéllar, responsable del Departament d'Acció Professional del Consell General de Col·legis Farmacèutics (CGCF), els efectes adversos dels antidepressius quan es produeixen ho fan a l'inici i es van tolerant lentament, aquests fàrmacs s'administren perquè s'espera millorar la situació del pacient i no empitjorar-la causa dels efectes secundaris.

El farmacèutic apunta a Infosalus 5 aspectes que generen errors i falses creences sobre els antidepressius:

-Interrompre el tractament: Es fa pels efectes negatius que poden presentar-se abans que s'adverteixin els positius a causa del temps de latència en què inicien el seu funcionament.

"Gran part dels pacients que inicien el tractament el deixen durant aquest període de latència en què poden aparèixer efectes secundaris i encara no ha millorat la depressió. Per això és molt important la tasca de conscienciació també des de la farmàcia que és important mantenir la teràpia fins que mostri la seva eficàcia", assenyala Cuellar.

-Ús d'alcohol: No s'aconsella i de prendre s'hauria de fer en mínima quantitat i durant els àpats ja que l'alcohol trastorna la bioquímica de la depressió, complica i potencia els efectes negatius de la mateixa i és un inductor de la destrucció orgànica més ràpida dels fàrmacs.

-Tractament per llargs períodes: L'ús a llarg termini dels antidepressius no limita els seus efectes com pot succeir en el cas de les benzodiazepines (ansiolítics i hipnòtics) que generen tolerància i als tres o quatre mesos poden desaparèixer els efectes per als quals es va receptar el fàrmac. En el cas dels antidepressius es poden mantenir durant períodes més llargs amb dosis més baixes per evitar possibles recaigudes.

-Banalització: La seva àmplia utilització ha provocat que s'hagi banalitzat excepcionalment l'ús dels antidepressius i no són substàncies innòcues, cal dispensar en farmàcies i ser utilitzats amb indicacions precises.

"Cap medicament funciona de manera singular, requereix d'una acció continuada perquè es produeixi l'acumulació de neurotransmissors, si s'utilitza de forma puntual només pot obtenir-se un possible efecte placebo i els efectes adversos sí que poden aparèixer", apunta Cuellar.

-Desfer-se de les restes: Finalment, el farmacèutic recorda que és important per aquest motiu insistir a pacients i cuidadors que eliminin les restes de tractaments ja que els antidepressius són fàrmacs assequibles i guardar no suposa un estalvi sinó un perill per a altres adults i nens.