Durant aquests mesos primaverals és molt freqüent trobar als parcs i zones on hi ha pins o cedres, a terra, branques i troncs, plenes d'erugues processionàries que poden provocar des de lesions a la pell fins a anafilaxi en persones més sensibles.

Aquestes erugues es reconeixen pel seu aspecte: cap i pell de color negre i costats de color gris. A més, en el seu dors s'observen pèls vermellosos, anomenats tricomes, que són capaços d'induir irritació de la mucoses (nas, ulls) i si es toquen produeixen urticària que pot arribar a provocar des de lesions cutànies fins a greus reaccions al·lèrgiques. Certes condicions climatològiques com la sequera o l'hivern càlid afavoreixen la plaga de processionària.

La dermatòloga María Teresa Truchuelo explica algunes de les qüestions a tenir en compte per evitar que ens piquin i ofereix alguns consells pràctics per saber com tractar-nos en cas de veure'ns afectats.

- Les lesions cutànies poden ser produïdes per contacte directe o per l'aire (aerotransportades) pels pèls urticants que es dispersen i suren a l'aire.

- Les lesions apareixen en tot subjecte que sigui exposat al contacte amb aquests pèls, encara que sigui la primera vegada que s'exposi (no és necessari una sensibilització prèvia). Es desenvolupen als pocs minuts o com a molt tard una hora després de l'exposició.

- Apareixen lesions extremadament pruriginoses o amb sensació de cremor o coïssor, sobreelevades i vermelles que apareixen en àrees descobertes (típicament coll i avantbraços).

- Les lesions solen durar menys de 24 hores, llevat que es desenvolupi un èczema irritatiu que en aquest cas es poden prolongar durant dies.

- La millor manera de prevenir l'aparició de lesions produïdes per processionària és intentar evitar l'exposició, evitant passar per zones arbrades (especialment pinedes) durant la primavera.

- En cas de passejar per una zona en què sospitem pugui existir processionària intentarem fer-ho amb robes que cobreixin coll i de màniga llarga.

- En cas que el contacte s'hagi produït intentarem rentar la zona amb aigua i aplicarem fred local que és un gran antiinflamatori i calmant de la sensació de picor o ardor.

- Les medicacions indicades per a les lesions de processionària són fàrmacs d'aplicació tòpica com els corticoides tòpics i medicació d'administració via oral com antihistamínics (generalment no sedants) que bloquegen la histamina alliberada en contactar amb els pèls de l'eruga i que és la responsable de la generació de picor.

- Així mateix, es pot prendre antiinflamatoris no esteroïdals (AINES) que bloquegen l'alliberament d'unes substàncies anomenades prostaglandines que també són alliberades al contacte amb els pèls de l'eruga i que estan implicades en la inflamació i picor.