La càries és la malaltia bucodental més comuna entre la població espanyola, al costat dels processos inflamatoris de les genives que ocasionen danys en els teixits de les dents, segons les dades de Vitaldent, que ha volgut compartir una sèrie de consells per evitar les càries amb motiu del Dia Mundial de la Salut, que es va celebrar aquest dimarts.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), les dolències bucodentals comparteixen factors de risc amb les quatre malalties cròniques més importants, és a dir, amb les malalties cardiovasculars, el càncer, les patologies respiratòries cròniques i la diabetis, ja que es veuen afavorides per males dietes, el tabaquisme i el consum nociu d'alcohol, i a més, en aquest cas, per una higiene bucodental deficient.

La càries dental és una patologia produïda per un bacteri, l'estreptococs mutans, el principal aliment dels quals és la sacarosa, és a dir, el dolç. "Per aquest motiu, la reducció de la ingesta de sucres, una dieta equilibrada, una bona higiene dental i l'ús de fluor, són els principals factors per prevenir aquesta patologia" ha assegurat el director mèdic de Vitaldent, Gustavo Camañas.

En aquest sentit, l'expert ha apuntat que el temps de permanència de les restes de menjar en la boca és fonamental perquè es produeixi la càries, per la qual cosa recomana raspallar-se les dents després de cada menjar amb pasta dentifrícia fluorada, sobretot a la nit, ja que quan es dorm disminueix la salivació i augmenta la temperatura, la qual cosa provoca la proliferació de bacteris.

D'altra banda, és aconsellable visitar al dentista cada 6 mesos per fer una revisió, i no utilitzar productes estètics, com blanquejadors, sense la supervisió del dentista. A més, el professional també informarà al pacient sobre la conveniència o no de realitzar un segellat de fissures en les peces sanes amb solcs profunds, per disminuir la superfície exposada a la formació de placa.

Finalment, el doctor Camañas ha assegurat que hi ha determinats aliments que sempre que es tingui una correcta higiene bucodental, ajuden a prevenir les càries, entre els quals destaquen els rics en calci com la llet, el iogurt natural i el formatge, que en ingerir-los eleven els nivells de PH i generen una major producció de saliva. A més, els fruits secs, els plàtans, pomes i taronges, els pèsols, o les cols de Brussel·les, també eleven la producció de saliva.