Les contractures són en si mateixes un augment del to muscular de forma mantinguda i involuntària que acaba produint dolor. Les males postures, la falta d'exercici o fins i tot una hidratació deficient poden ser els principals aliats d'aquestes doloroses alteracions en la nostra musculatura.

Segons explica a Infosalus Ramón Aiguadé, fisioterapeuta i tresorer del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, la contractura és un escurçament muscular que no permet el funcionament normal dels músculs i que en la població general es presenta de forma més comuna en coll i esquena.

"En les extremitats com braços i cames aquestes contractures són menys freqüents excepte en l'àmbit de l'esport com succeeix en el cas de tennistes o futbolistes, per exemple", aclareix el fisioterapeuta.

En el coll es veuen implicats des de la part posterior superior de l'esquena el múscul trapezi que mobilitza a coll i espatlla i el múscul esternoclidomastoïdal que comunica la part davantera, coll, clavícula i arriba fins a la part posterior de l'orella.

En l'esquena dos conjunts musculars són els més afectats, el dels músculs paravertebrals i la musculatura del quadrat lumbar. Aquests músculs travessen diverses articulacions i a més les moltes vèrtebres que existeixen en l'esquena porten al fet que sigui més fàcil un mal posicionament que porti al fet que una vèrtebra treballi més i que hi hagi un grup de fibres dins dels músculs que s'utilitzin en excés.

Els paravertebrals són un grup de músculs enganxats a les vèrtebres la funció principal de les quals és l'estabilització del cos. Les contractures lumbars estan associades als músculs del quadrat lumbar que se sobrecarreguen si s'ha perdut la força en la musculatura abdominal i la sincronia en el moviment que requereix que els músculs de l'abdomen siguin els primers a actuar per donar suport a altres accions de la musculatura central del cos.

Es poden prevenir les contractures?

"Les contractures són molt comunes i de vegades fins i tot asintomàtiques, tots les tenim. Per estrès o preocupació augmenta el to muscular i es produeix dolor", assenyala Aiguadé.

Tres són les principals característiques de les contractures: dolor, pèrdua del funcionament muscular i canvis en la postura.

Com treure contractures

La medicina convencional tracta les contractures amb analgèsics per llevar el dolor però no es tracta la lesió primària i aquests medicaments no actuen sobre el to muscular, pel qual s'empren fàrmacs més agressius. Des de la consulta de fisioteràpia es realitzen massatges i tècniques com la fibrolisis instrumental o la compressió isquèmica.

Ramón Aiguadé apunta a Infosalus alguns consells per prevenir les contractures:

1. Incloure en la nostra vida diària la higiene postural: això suposa realitzar canvis en la postura cada cert temps i evitar així les postures mantingudes.

2. Realitzar estiraments cada dues hores durant uns dos o tres minuts: els estiraments han de ser suaus, perllongats i progressius. Cal evitar els estiraments musculars ràpids i els moviments elàstics que es produeixen al estirar massa el múscul (estiraments amb rebot) ja que podrien produir-se contractures i trencaments.

3. Tenir una ingesta d'aigua adequada: la deshidratació augmenta la probabilitat d'enrampades. Cal beure aigua al llarg de tot el dia i no prendre-la tota de cop o només durant els menjars.

4. Dieta equilibrada: dins d'una dieta variada no cal eliminar per complet la sal de la dieta ja que és necessària per a la contracció muscular i la seva absència porta a l'aparició d'enrampades.

5. Evitar les situacions d'estrès en la mesura del possible i complir amb les hores necessàries de descans.

"Les contractures mantingudes i sense tractar poden arribar a provocar problemes d'artrosi i degeneració articular a més de canvis posturals que fan que el cos entri en un cercle viciós molt perjudicial que manté la contractura i l'empitjora", conclou el fisioterapeuta.