Gaudir d'una vida sexual plena ens permetrà millorar el nostre benestar físic i psicològic. No obstant això, existeixen diversos factors que poden impedir gaudir plenament de la nostra sexualitat. Les malalties, l'estat d'ànim i els problemes emocionals, la relació amb la nostra parella, l'estrès o l'alcohol i les drogues poden tenir una influència important en les capacitats sexuals pròpies i de la parella.

Tanmateix, no són els únics factors que influeixen en la nostra vida sexual. També els medicaments poden jugar un paper determinant en la nostra sexualitat. Així, de la mateixa manera que existeixen fàrmacs que ens poden ajudar a millorar la nostra vida sexual, existeixen també altres medicaments que poden convertir-se en el pitjor enemic de les nostres relacions, arribant fins i tot en alguns casos a acabar per complet amb el desig de gaudir del sexe. Et descobrim amb quins medicaments has d'anar amb compte si desitges seguir gaudint d'una vida sexual rica i plena.

Pastilles anticonceptives

Un percentatge significatiu de les dones que prenen pastilles anticonceptives veuen disminuït el seu desig sexual. Això és pel fet que aquestes píndoles actuen de forma important sobre les hormones sexuals femenines, causant entre altres efectes la inhibició de la producció d'andrògens, inclosa la testosterona, en els ovaris femenins. Aquesta hormona, responsable del desig i del plaer sexual, afecta a l'organisme de les dones provocant una disminució de la libido en algunes d'elles. A més, un altre efecte secundari de les pastilles anticonceptives és que provoquen sequedat vaginal, circumstància que causa molèsties a l'hora de mantenir relacions sexuals i per tant disminueix la libido.

Antidepressius

Aquest tipus de fàrmacs són un dels principals exponents de com els medicaments poden influir en la nostra vida sexual. Encara que pràcticament tots els antidepressius tenen efectes sobre la libido, els fàrmacs que més poden interferir en les relacions sexuals són els anomenats inhibidors selectius de la recaptació de serotonina. El més famós és el Prozac, que augmenta els nivells de serotonina i per tant no solament redueix l'ansietat, sinó també el desig sexual. I és que els alts nivells de serotonina es relacionen amb una disminució de la libido, la ralentització de la resposta sexual i amb el retard i fins i tot la inhibició de l'orgasme. El mateix pot aplicar-se a relaxants i sedants com el conegut Diazepam.

Medicaments per a la hipertensió

Encara que no sempre ve indicat en el prospecte, els fàrmacs contra la hipertensió i altres dolències cardíaques poden també resultar perjudicials per a la vida sexual. Aquest tipus de medicaments baixen la pressió arterial, la qual cosa provoca que en ocasions el penis no s'ompli de sang i per tant que no es produeixi l'erecció. A més, aquest tipus de fàrmacs poden provocar també alteracions de les hormones com la testosterona i la prolactina, que es relacionen amb la falta de desig sexual i la disfunció sexual. Els betabloquejants, utilitzats per tractar dolències com la hipertensió arterial, la insuficiència cardíaca o les angines de pit, són els que més incidència tenen en el desig sexual.

Medicaments contra trastorns mentals

Els fàrmacs antipsicòtics, utilitzats per exemple per combatre trastorns mentals greus com l'esquizofrènia, el trastorn bipolar, la psicosi o paranoies, també es relacionen amb alteracions relacionades amb la sexualitat. Per exemple, la disfunció erèctil o ejaculatòria i la disminució de la libido. En les dones, a més, es poden donar casos d'alteracions menstruals. Medicaments que causen un augment de la prolactina, com la paliperidona, el amisulpride, la risperidona o el haloperidol, són alguns dels responsables d'aquests problemes sexuals.

Tractaments hormonals

El consum d'esteroides anabolitzants, corticosteroides i estrògens provoca una disminució significativa dels nivells de testosterona i els andrògens que al seu torn causa una disminució de la libido, dificultats per a l'erecció i fins i tot impotència. A més, entre els seus efectes en l'home pot aparèixer també l'atròfia testicular i la azoospermia (absència d'espermatozoides en el semen).

Altres medicaments

Els diürètics, fàrmacs per a l'acidesa d'estómac, per a la migranya, sedants, antiespasmòdics, antiulcerosos, anticonvulsius, relaxants musculars, antiadrenèrgics, hipotensors, antifúngics, antihistamínics i antiepilèptics i esteroides també poden resultar perjudicials per al desig sexual, encara que cal assenyalar que no sempre és així i ni molt menys passa amb totes les persones tractades ni amb tots els medicaments descrits.

Si en prendre algun medicament es noten efectes de disminució de la libido, el recomanable és consultar amb un especialista mèdic, perquè en la majoria dels casos existeix solució. En canvi, és totalment contraproduent deixar de prendre un medicament receptat per iniciativa pròpia i sense l'autorització del metge.