El govern català reforçarà el programa "Salut i Escola" per detectar amb la major promptitud possible casos com el del nen de 13 anys que la setmana passada va causar la mort d'un professor a l'institut Joan Fuster, de Barcelona, després de patir suposadament un brot psicòtic.

Així ho ha indicat avui el conseller de Salut, Boi Ruiz, en roda de premsa a Barcelona després de participar en la inauguració d'una jornada de treball sobre el primer any del Pla Interdepartamental de Salud Pública (PINSAP), a la qual han assistit unes 150 persones.

Encara que el conseller no ha esmentat si es dedicaran més recursos econòmics al programa Salut i Escola, ha indicat que es reforçarà el mateix per detectar el més aviat possible casos com el del nen de 13 anys que va matar amb una ballesta un professor i va ferir quatre persones més al seu institut després de patir presumptament un brot psicòtic.

El programa Salut i Escola es va començar a implantar el 2004 i pretén coordinar les escoles i els serveis educatius i de salut en els àmbits de la salut mental, la sexual, prevenció del consum de drogues i trastorns de la conducta alimentària.

D'una altra banda, Boi Ruiz ha apel·lat, durant la seva intervenció en la citada jornada de balanç d'aquest programa interdepartamental, en la necessitat d'incidir en un canvi cultural i substituir el concepte de malaltia pel de salut, que engloba una intervenció més àmplia i preventiva i no es limita al moment en el qual es declara un problema de salut.

En el mateix sentit també ha insistit en el seu parlament María Neira, directora del departament de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha intervingut en la jornada i ha informat de les tres grans cites a l'agenda mundial sobre salut.

Ha citat la pròxima assemblea mundial de la salut, que se celebrarà el mes de maig vinent i en què l'OMS apostarà perquè es vinculi la qualitat de l'aire que respirem amb la salut, ha argumentat.

"Hem de lluitar no només perquè es destinin fons a teràpies per curar malalties, sinó al fet que s'incrementin els dedicats a polítiques de prevenció, reduint factors de risc", com la contaminació de l'aire i la qualitat de l'aigua, entre d'altres aspectes.