L'erosió dental s'ha convertit en la plaga odontològica del segle XXI, una afecció poc coneguda entre la població i que comença a afectar adolescents i joves pel seu alt consum de begudes àcides i carbonatades com refrescos o gintònics.

«Cada vegada veiem com la gent es destrossa més la boca amb la dieta, especialment la gent jove», explica Agustín Pascual, director del Màster en Odontologia Estètica Adhesiva i Mínimament Invasiva de la Universitat de València. Pascual ha estudiat la incidència del botellón a la salut bucodental dels joves per avaluar com afecta l'alt consum d'alcohol a les dents, analitzant especialment l'acidesa i el pH de determinades begudes.

Una beguda com el gintònic, assenyala, té un pH d'una mica més de dos punts, mentre que els valors normals han d´estar entre 5,6 i 7,6. Per sota de 4,5 punts la superfície dental comença a desmineralitzar-se. Sobre aquesta qu?esti. coincideix Rosario Garcillán Izquierdo, vocal de Prevenció de la Comissió Científica de l'COEM (Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de la I Regió), que incideix que aquest tipus de begudes fan disminuir el pH de la saliva.

El pH compleix una funció molt important i manté els elements defensius de la cavitat bucal com protegir la integritat de la mucosa, arrossegar restes alimentàries i bacteris, neutralitzar els àcids i remineralitzar les lesions dentàries i posseeix, a més, propietats antibacterianes. Segons subratlla Garcillán, per sota de 4,5, la superfície dental comença a desmineralitzar-se i la patologia consequ?ent pot evolucionar cap a la càries o l'erosió.

«A més, aquesta erosió és molt peculiar perquè si ens raspallem les dents just després intentant protegir-les és pitjor», adverteix Pascual, qui aconsella neutralitzar l'acidesa amb aigua o llet i esperar una hora abans de raspallar per donar opció que hi hagi una certa remineralització. Accelerar el desgast Si no, apunta, afegim a l'acció de dissolució l'acció traumàtica del raspall que troba un esmalt debilitat i accelera el desgast.

Per evitar aquesta erosió, a més de limitar el consum d'aquestes begudes, la doctora Garcillán aconsella l'ús d'una pasta dental que contingui fluor i d'un col·lutori aconsellat per l'odontòleg, que podrà trobar amb el diagnòstic de risc més adequat per a cada pacient. En odontologia ha sorgit un corrent que tendeix cap a intervencions «mínimament invasives» que, prèvia detecció precoç, permet diagnosticar lesions tan petites que es poden oferir tractaments ultraconservadors amb l'objectiu de tocar el mínim indispensable la dent, segons explica Pascual.

Aquest especialista subratlla que, perquè aquestes tècniques tinguin èxit, el pacient s´ha de conscienciar que no pot anar al dentista només quan sent dolor, sinó que ha d'anar a consulta, almenys, un cop l'any. «Es tracta d'intentar evitar que aparegui la patologia i per això cal anar al dentista quan s'està bé, perquè, si es troba un problema, que sigui a l'estadi més precoç possible, perquè la més mínima intervenció ens permeti controlar-lo», recomana. Intervenció més agressiva Per contra, si el pacient espera que la dent li molesti la intervenció és molt més agressiva, a més d´«infinitament més costosa».

Cal, afirma, ensenyar als pacients a visitar amb més frequ?.ncia al dentista, de manera que a la consulta s´hi va per constatar que tot està bé i, si hi ha un problema, es corregeix de manera senzilla. En aquest sentit coincideix Garcillán, que lamenta que els pacients no són conscients que molts factors que desenvolupen la patologia es poden prevenir i que els dentistes són capaços de controlar la malaltia, regulant els factors de risc. «Millorant hàbits de dieta, higiene i canviant alguns costums que no són gaire adequats, podem evitar molts problemes periodontals i estalviar diners», assegura Pascual. Per a aquest especialista, el missatge és clar: «Les dents t'han sortit gratis, així que tingue´n cura».