Imatges de nens que dormen en ambients insegurs estan omnipresents en les revistes per a dones i en els llocs web de fotografies, el que podria crear confusió entre els pares i posar els nadons en risc, segons un estudi que es presenta aquest dissabte a la Reunió Anual de les Societats Acadèmiques de Pediatria, que se celebra a San Diego, Estats Units.

Des de 1992, l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) recomana que es posi a dormir als nadons cap per amunt per reduir el risc de síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL). La AAP també proposa als pares treure objectes tous del bressol, incloent coixins, mantes i coixins para-xocs.

"Les morts relacionades amb el son són la tercera causa de mortalitat infantil, responsables de més de 3.500 morts cada any", afirma l'autor principal, Michael Goodstein, neonatòleg de l'Hospital WellSpan York i professor clínic associat de Pediatria a la Universitat de l'Estat de Pennsylvania, Estats Units.

Imatges i fotografies en revistes

Com els anuncis i les fotografies poden influir en el comportament, Goodstein i els seus col·legues volien determinar si les imatges de revistes i fotos d'estoc utilitzades pels anunciants són consistents amb les recomanacions del somni segur de la AAP.

Els investigadors van buscar els tres millors llocs web de fotografies i 26 revistes publicades en 2014 que es dirigeixen als futurs pares o als pares dels nens petits. Es van analitzar la posició per dormir del nadó, la ubicació del lloc per dormir (per exemple, el bressol) i la presència d'altres persones en la mateixa superfície del somni que el lactant en les fotografies, a més de la presència de protectors per al bressol, mantes, peluixos i altres articles.

Aproximadament, la meitat de les fotos d'estoc i el 67 per cent de les fotos de revistes mostrar nadons col·locats correctament sobre les seves esquenes, però només el 16 per cent de fotos d'estoc i el 29 per cent de les imatges de revistes representen entorns de somni segur segons les directrius de l'AAP. "Un terç de les imatges de la revista mostren nadons que dormen sobre l'abdomen, el que duplica el risc de SMSL", afirma Goodstein.

Les fotografies de llocs web són encara més preocupants perquè les imatges disponibles a Internet representen rutinàriament condicions perilloses de son per al SMSL i l'asfíxia, afegeix. "Les revistes que estan orientades cap a les dones embarassades i els nous pares i els fabricants de productes infantils i els seus anunciants han de prendre la iniciativa d'utilitzar imatges que promouen la seguretat del son infantil", reclama Goodstein.