Les marques a la pell són indicis que alguna cosa no està bé en l'ús de les peces de vestir, ja sigui en el cas de la roba exterior com interior. Encara que no cal demonitzar les modes, els excessos en el vestir poden passar factura a l'organisme.

Segons explica José Santos, secretari general del Col·legi Professional de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid, el problema és l'ús continuat d'aquest tipus de roba i encara que cada un pugui tenir un estil propi en el vestir cal tenir en compte que aquest pot tenir repercussions en la nostra salut.

"Es tracta de no cometre excessos i de tant en tant intercalar i donar descans al cos, deixar a casa que el cos s'oxigeni. De vegades es fa evident en les marques de la roba quan ens despullem, del mitjó, dels pantalons, s'ha de buscar un terme mig, el principal és estar còmode i tenir llibertat de moviments".

Santos apunta alguns dels aspectes en què el vestir roba massa ajustada pot ocasionar trastorns per a la nostra salut:

1. Dificulta la circulació sanguínia i limfàtica: la pell que és un òrgan viu que necessita oxigen i eliminar les substàncies de rebuig no pot fer-ho. Es dificulta el retorn venós i el sistema limfàtic està en compressió, el que porta a la retenció de líquids i a que s'inflin les cames.

Poden aparèixer varius internes i externes a causa d'un mal reflux. S'acumulen les toxines i apareix la cel·lulitis, els panícul·ls de greixos per una mala microcirculació a la zona que ocasiona també inflamació.

2. Afavoreix el reflux gastroesofàgic: en estrènyer la zona de l'estómac amb la cintura d'uns pantalons cenyits es pot veure afectat el funcionament de l'esfínter esofàgic inferior i deixar passar el contingut àcid de l'estómac cap a l'esòfag i la boca donant lloc com a mínim a cremors.

3. Afecta el sistema respiratori: no es pot expandir la graella costal i fer bé la respiració abdominal i el múscul del diafragma que ajuda als pulmons a expulsar bé el diòxid de carboni no realitza bé la seva feina. Com a resultat, les cèl·lules no s'oxigenen bé i tenen un envelliment prematur derivat de la mala respiració costal i abdominal.

4. Alteracions ginecològiques i urològiques: les peces massa atapeïdes poden ocasionar friccions a la pell i una falta de transpiració que ocasiona que hi hagi més humitat a la zona dels genitals i existeixi més risc de fongs i candidiasi en la dona. En els homes es pot veure afectada la quantitat i qualitat dels espermatozoides i fins i tot produir-dolor testicular. Aquestes peces ajustades també contribueixen amb el seu ús excessiu a l'aparició o agreujament de les hemorroides.

5. Problemes d'esquena: aquells homes que han de vestir amb vestit i corbata poden patir d'una disminució de circulació sanguínia cap al cap i això ocasionar cefalees, dolors cervicals i del trapezi, com que el coll està molt atapeït perquè potser no s'ha triat bé la talla del coll de la camisa. En el cas de les dones, els pantalons estrets poden comprimir nervis que es dirigeixen a la cuixa i provocar dolor i inflor.

En aquests casos cal intentar prendre descansos del coll de la camisa i la corbata, triar bé la talla de coll i realitzar exercicis per millorar el retorn venós. "Qualsevol exercici que augmenti la circulació sanguínia com caminar, fer estiraments o almenys canviar de postura i moure'ns ajuden".

6. Restricció en la llibertat de moviments: en tenir la musculatura constreta per la roba es realitza un sobreesforç per mobilitzar-la i aixecar cames o braços, el que sobrecàrrega a l'organisme.

7. Roba interior ajustada o amb mala talla: en el cas dels sostenidors es produeixen problemes a l'espatlla quan els tirants han de suportar molt de pes si el pit és de grans dimensions i les patologies es poden estendre a les cervicals, el braç o nivell costal i generar contractures en aquesta musculatura.