Deixar de fumar no és un pas fàcil. El metge pot donar-nos les claus, però requereix moltes vegades un gran esforç. Per això, molts fumadors que persegueixen deixar el tabac acaben recorrent a mètodes alternatius per tal d'aconseguir el seu propòsit.

Aquestes formes no ens asseguren els mateixos resultats que els consells prescrits per un especialista, però constitueixen moltes vegades una temptació a què molts fumadors no es poden resistir a provar:

Acupuntura

No hi ha cap evidència que l'acupuntura tingui resultats per ajudar els fumadors a abandonar el tabac, però aquesta tècnica de puncions amb agulles que té el seu origen en la medicina tradicional xinesa, se sol utilitzar en alguns tractaments alternatius.

Hipnosi

Un altre mètode sense evidències de resultats científics, però recurrent com a alternativa en programes que ofereixen als fumadors una via per deixar la seva addicció és la hipnosi. Amb aquest mètode es busca interactuar directament amb la ment del fumador per intentar reduir l'ansietat i associar el tabac amb sentiments agradables.

Ioga i meditació

Una de les alternatives en el camí per desprendre de l'addicció al tabac és el ioga i la meditació. Encara que no existeixen resultats científics concloents, algunes d'aquestes tècniques poden ajudar a reduir a l'ansietat que empeny a fumar.

Teràpia magnètica

Una altra pràctica pseudocientífica a la qual habitualment recorren alguns fumadors és la teràpia magnètica. Aquest mètode basat en l'ús d'imants tampoc pot recolzar-se en resultats empírics per demostrar la seva efectivitat.

Filtres

Hi ha filtres que redueixen la quantitat de quitrà i nicotina que absorbeixen els fumadors, però en molts casos el que s'ha demostrat és que amb el seu ús el consum no només no es redueix sinó que fins i tot augmenta.

Productes homeopàtics

El recurs a suplements dietètics o herbes formen part també de l'oferta de tractaments alternatius a l'abast de la mà dels fumadors al mercat. Aquests productes homeopàtics, però, no han demostrat la seva efectivitat més enllà de l'efecte placebo que poden suscitar.