Pukono, l´aplicació gratuïta per a mòbils i tauletes destinada a persones amb hipertensió arterial i/o insuficiència renal, i desenvolupada en col·laboració amb el Servei de Nefrologia de la Fundació Althaia de Manresa i la Fundació Alícia de Sant Benet (Sant Fruitós), continua creixent.

Presentada l´estiu del 2014, Pukono (el nom ve de la pregunta «puc o no?» que es fan les persones que tenen hipertensió i insuficiència renal respecte als aliments que poden i que no poden menjar) acumula més de 5.700 descàrregues i recentment ha iniciat la seva projecció internacional. Fa un mes que és accessible des d´Andorra i des dels països de parla castellana de Sud-amèrica.

Pukono ajuda els malalts nefrològics a tenir una dieta segura i adequada per a les seves malalties, alhora que la fa atractiva i variada. Disposa d´un pràctic cercador d´aliments, una secció de consells i un bloc de menús. Està disponible en català, castellà i anglès. El seu objectiu és oferir als pacients informació dels aliments segurs per a la seva salut i quins poden ser perillosos. El cercador d´aliments és molt visual, ja que els identifica amb un semàfor renal, tenint en compte si l´aliment és segur pel que fa a sodi, potassi i fòsfor, que són els minerals que tenen un efecte més directe en la insuficiència renal. En el cas que l´usuari només hagi activat el perfil d´hipertensió, només surt un semàfor de sodi.

Aquesta setmana s´ha presentat en les 3es Jornades del Pla de Salut 2011-2015 de les Regions Sanitàries de l´Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Girona i Lleida.