La comercialització del suplement alimentari creat a Catalunya per l'investigador manresà Pere-Joan Cardona per reduir la incidència de la tuberculosi a tot el món comença a ser una realitat. El tractament es vendrà a les farmàcies índies i nepaleses a finals de 2016 i es calcula que arribi a més d´un milió de ciutadans d´aquests països durant els primers tres anys. Així ho estableix l'acord que acaben de signar Manremyc, l´spin-off biotecnològica creada pel doctor Cardona a l´Institut Germans Trias per poder desenvolupar aquest suplement alimentari, i Tablets índia, l´empresa líder del sector a l´Índia i el Nepal.

D'altra banda, es faran estudis observacionals per poder constatar que amb la introducció del nou suplement alimentari la incidència de la tuberculosi disminueix.

Innovació per prevenir

La Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE) de Germans Trias, liderada pel doctor Pere-Joan Cardona i reconeguda internacionalment per les seves aportacions innovadores sobre les causes i el tractament de la tuberculosi, va poder demostrar experimentalment que les persones infectades que desenvolupen la malaltia ho fan perquè generen una resposta inflamatòria massa intensa contra el bacteri tuberculós (Mycobacterium tuberculosis).

El nou producte, registrat amb la marca Nyaditum resae®, té l'objectiu de fer menys intensa aquesta resposta i evitar que es desenvolupi la malaltia. Està fabricat en base a un bacteri molt semblant al que causa la tuberculosi, però que el cos identifica com a un aliment. Es tracta de l´anomenat Mycobacterium manresensis, present a l´aigua potable, i que Cardona va arogeridentificar per primer cop al riu Cardener. En ser administrat de forma oral, el bacteri informa el sistema immunitari que no ha d´actuar contra el bacil de la tuberculosi, sinó que l´ha de tolerar com si fos un aliment.