El consum setmanal de quatre begudes carbonatades ensucrades o més (la majoria de refrescos ho són) per part de nens i adolescents multiplica per 2,5 el risc de presentar obesitat, segons una investigació de la professora de la Universitat de Navarra Nerea Martín Calvo.

La investigació, titulada Consum de begudes carbonatades ensucrades i obesitat en la infància/ adolescència: un estudi de casos i controls, analitza l'associació entre el consum de begudes carbonatades ensucrades i l'obesitat en la infància i adolescència. Per a l'estudi es va prendre per mostra 174 casos (nens/adolescents obesos) i 174 controls (no obesos), és a dir, un total de 348 nens/adolescents navarresos.

Segons assenyala l'experta, "trobem que el consum de begudes carbonatades ensucrades (els refrescos més comuns) s'associava significativament amb l'obesitat en els nens del nostre estudi".

Així mateix, indica la investigadora, "vam descobrir que l'obesitat era 3,46 vegades més freqüent entre els nens que consumien més de quatre racions d'aquest tipus de begudes a la setmana, és a dir, aquest consum setmanal comporta un increment relatiu del risc d'obesitat del 246%"

A més a més, "es va observar que cada ració extra diària d'aquest tipus de begudes multiplicava per 1,69 el risc d'obesitat en els nens i adolescents del nostre estudi", apunta l'experta. En definitiva, "això suposa un increment relatiu del risc d'obesitat el 69% per cada ració extra diària d'aquest tipus de begudes".

D'acord amb la indústria de begudes, el consum de refrescos ha augmentat en paral·lel a l'epidèmia d'obesitat. D'entre els diferents tipus de refrescos, els carbonatats són els més consumits, i cal assenyalar que, encara que la producció de begudes light (sense sucres afegits) ha augmentat, aquesta representa tot just el 25% de la producció total.

La Comissió Científica del Col·legi Oficial de Metges de Guipúscoa ha guardonat el treball de Martín Calvo, especialista en Pediatria del departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra, amb el primer Premi al Millor Article Científic publicat en revista mèdica el 2014.

Nerea Martín Calvo posseeix una beca Rio Hortega (2013-2015) i treballa com a professora adjunta doctora al departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Navarra. Actualment, és a Boston fent una estada postdoctoral a Harvard TH Chan School of Public Health.

El gener del 2015 va posar en marxa, com a investigadora principal, el projecte SENDO (Seguiment d'Escolars Navarresos per a un Desenvolupament Òptim), una iniciativa pilot amb l'objectiu de conèixer els hàbits dietètics i estils de vida dels nens i adolescents navarresos per estudiar possibles associacions amb diferents patologies de la infància i adolescència.

L'equip d'investigadors pretén aconseguir que el 2016 es creï una cohort infantil de referència a l'estat espanyol.