Tots hem sentit alguna vegada aquest refrany que diu que "cal sentir-se bé per dins per estar bé per fora". Bé, doncs mai un refrany havia sigut tan cert com en aquest cas. Quan estem tristos, baixos de moral o desganats ens sentim més lletjos, la roba ens queda pitjor i és igual al mirall que et miris, en tots ens veiem malament.

Per això és molt important enfortir la nostra autoestima i saber simplificar els problemes que es presenten. Prendre les coses dolentes que ens passen com experiències de vida de les que sempre s'aprèn, ens servirà per afrontar problemes futurs amb més perspectiva i capacitat de decisió.

A continuació anem a repassar deu consells que t'ajudaran a enfortir la teva autoestima i sentir-te millor amb tu mateix:

1. Pensar amb perspectiva

Es tracta de ser observador amb nosaltres mateixos, sent conscients de les decisions preses al llarg del dia i reflexionant després. D'aquesta manera, serem conscients de quan o per què ens hem 'complicat' el dia per a no repetir-ho.

2. Gestionar el passat

Hem de ser conscients d'aquelles coses passades que ens van fer mal, analitzar-les i deixar enrere tot el que no ens permet avançar. Per a això cal aprendre a perdonar des d'una perspectiva actual i no deixar que es converteixi en una excusa per no fer coses noves.

3. No comparar-nos amb els altres

Cada persona és un món, pel que mai és bo comparar-se amb els altres, sobretot en un sentit de desaprovació. L'únic cas en què la comparació pot funcionar és quan ho fem de manera sana, aspirant a allò que una altra persona ha aconseguit i que ens agrada.

4. No envoltar-nos de persones tòxiques

No necessitem tenir a una persona que ens digui tot el que fem malament, el que no li agrada de nosaltres o que ella faria en la nostra situació. Aquestes persones no ens fan sentir bé, per això cal posar distància en la mesura del possible, reduir els temps que compartim amb elles sense sentir l'obligació moral de fer-ho i posar les barreres necessàries per protegir-nos.

5. Passar a l'acció i consolidar el canvi

El major impediment per passar a l'acció és la por i cal trobar el valor necessari per als canvis. Per això, la principal fortalesa emocional que hem de desenvolupar és la fe en nosaltres mateixos.