Fer un parèntesi, resetejar i canviar les rutines són conceptes que haurien d'anar intrínsecs a les vacances. El cos i la ment acumulen cansament al llarg de l'any i necessiten un respir per poder funcionar al màxim a la tornada del descans estival.

Però no tothom ho aconsegueix; A Espanya, un 28 per cent dels treballadors reconeix que no és capaç de desconnectar de la feina durant les vacances, segons un estudi de Randstad.

I com agafar distància de les tasques quotidianes o d'una situació que ens manté aclaparats o pendents durant la resta de l'any? Dir-ho és senzill i ràpid però aplicar-ho necessita unes pautes i força de voluntat. Per això, aquest decàleg elaborat per la psicòloga i responsable del gabinet d'Orientació Educativa de la Universitat Francisco de Vitòria, Florència Poy, pot ser de gran ajuda.

* Deixar acabades totes les tasques abans de les vacances.

Per evitar donar voltes a les coses que queden per fer, com aquell correu electrònic que va quedar per enviar o aquesta crida a un client especial, el millor és assegurar-se, abans de les vacances, que tot ha quedat tancat o encaminat. D'aquesta manera, s'eviten les preocupacions que puguin interrompre la tranquil·litat de les vacances.

* Res de pressa.

L'estrès de la feina i el ritme frenètic del dia a dia pot fer oblidar que també es pot viure sense horaris i sense córrer d'una banda a l'altra. Durant les vacances, és aconsellable prendre tot el temps que es necessiti per a realitzar les tasques i deixar les presses per a la tornada a la feina.

* Digues adéu al món digital.

El telèfon mòbil, les tauletes digitals, les consoles o l'ordinador poden servir d'entreteniment, però és preferible oblidar-se de les tecnologies. Altres activitats són igual de divertides, permeten desenvolupar la imaginació i descansar la ment i no necessiten bateria.

* Gaudeix de la família i els amics.

Durant les vacances es sol passar més temps amb els éssers estimats. És aconsellable aprofitar aquests dies per gaudir de la seva companyia, conrear el sentit de l'humor i evitar enfadar-se per banalitats.

* Els nens poden ajudar-te a desconnectar.

Igual que es pot gaudir de la família, les vacances són un període ideal per passar més temps amb els fills. Els seus jocs i la seva forma de veure la vida estimulen la creativitat dels més grans i permeten desconnectar totalment.

* Tria un lloc tranquil.

Un petit poble a la vora del mar o un paratge idíl·lic a la muntanya són ideals per a les vacances. El lloc escollit ha d'inspirar pau i tranquil·litat i, a ser possible, en plena natura.

* Un moment perfecte per descobrir un llibre o una sèrie.

El temps lliure durant les vacances és ideal per a conèixer i gaudir de la cultura. Un llibre per llegir a la platja, l'última temporada de la sèrie de moda o una pel·lícula són uns companys fantàstics per relaxar-se.

* Surt a passejar, sol o en companyia.

Caminar, sol o acompanyat, és una bona activitat física que a més allibera la ment de les preocupacions del dia a dia. A més, si el mar és a prop, un passeig per la platja és especialment relaxant i estimula el sistema circulatori.

* Un bon descans és molt important.

A la nit s'ha d'intentar dormir sense preocupacions per assegurar un bon descans, i no està de més fer una migdiada després de dinar per reposar forces.

* Tornar a la rutina abans de tornar a la feina.

Uns dies abans de tornar a la feina és aconsellable recuperar la rutina anterior perquè el canvi no sigui tan dràstic. Després d'aquest període desestressant, serà molt més fàcil incorporar-se a la vida laboral sense cap problema.