Som en ple estiu i les platges i piscines són plenes de banyistes que gaudeixen del sol i la calor. Aquests tipus de situacions són les més propenses per a l'aparició, sobretot en els més petits, del que es coneix com otitis d'estiu o otitis externa.

L'otitis d'estiu és una inflamació que afecta la pell de la part externa de l'orella i la seva aparició es relaciona directament amb el bany a les platges o piscines. De fet, el 84% dels casos que es diag-nostiquen demostren que aquesta inflamació auricular té lloc a l'estiu en la majoria dels casos. Es tendeix a pensar que la qualitat de l'aigua és l'únic causant de l'aparició de l'otitis, però no és així: en molts casos, els microorganismes, generalment bacteris, ja estan instal·lats a l'orella i només esperen la situació idònia per a desenvolupar-se i alterar els mecanismes de defensa de l'orella externa (la integritat de la pell, el seu pH i el cerumen).

De totes maneres, com que a l'estiu ens passem molt de temps dins de l'aigua, a causa de la calor, la pell s'humiteja i pot produir petits èczemes. Si ens els rasquem o els furguem amb bastonets de cotó, podem produir unes feridetes que, si s'infecten, desenvolupen també una otitis externa.

Els nens, sobretot fins a 7 anys, són els més vulnerables a aquest tipus d'otitis, ja que, a més de passar-se tot el dia a l'aigua, les seves trompes d'Eustaqui són més curtes i els bacteris arriben a l'orella amb més facilitat.

Diagnòstic i tractament. L'otitis externa presenta com a símptoma principal la picor i el dolor intens d'orella, encara que també poden aparèixer altres símptomes com el tapament o la secreció, apareix un líquid transparent que a poc a poc es pot enfosquir.

Si observem l'aparició d'algun d'aquests símptomes en el nostre fill, hem d´anar al metge immediatament, ja que farà el diagnòstic definitiu amb la visualització del conducte auditiu extern, mitjançant un aparell òptic anomenat otoscopi. L'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPAP) recomana els medicaments analgèsics i draps calents per a alleujar el dolor, però abans de prendre qualsevol medicament hem de consultar el nostre metge, que ens diagnosticarà el millor tractament per a pal·liar el problema de la manera més ràpida possible.

Claus per a prevenir l'otitis

- No rascar-se l'orella amb les ungles, ni tampoc amb bastonets de cotó.

- Evitar passar molt de temps dins de l'aigua.

- Procurar que l'aigua no entri directament al conducte auditiu.

- No submergir-se a massa profunditat, ni en platges ni en piscines.

- Mantenir les orelles sempre seques i netes. Convé eixugar les orelles amb una tovallola suau, sobretot en el cas dels nens.

- Banyar-se només en llocs on es tinguin garanties que l'aigua ha sigut tractada adequadament. Si som a la platja, hem d'assegurar-nos que hi ha bandera blava.

Una bona solució per a evitar l'otitis externa és l'ús de taps o protectors auditius hipoal·lergògens. Aquests disminueixen el nivell d'humitat, i com a conseqüència, les malalties relacionades, com l'otitis.