Filosofia per a nens: interessa ensenyar a raonar?

La incorporació de l'assignatura a les classes d'educació primària reporta beneficis tant pel que fa a l'actitud de l'alumnat com per al seu desenvolupament intel·lectual i emocional

16.02.2016 | 11:10
Filosofia per a nens: interessa ensenyar a raonar?
Filosofia per a nens: interessa ensenyar a raonar?

Tot sovint, els nens i sobretot els adolescents demanen al psicòleg per què han d´aprendre matèries que sovint no els interessen. Comentaris de nens i de nois que treuen bones notes o no i que et demanen la raó per la qual han d´aprendre català si ells no es volen dedicar a estudiar llengües; o, encara més contundents, quan afirmen que ja saben llegir i escriure bé. Per quina raó han de «malgastar» el seu temps a aprendre la vida dels escriptors, a literatura, o d´altres matèries que ells consideren inútils per a la seva formació («si jo vull ser mecànic!»).

No és gens fàcil donar una raó convincent a aquests estudiants i motivar-los davant assignatures que els molesten. Imagineu-vos, doncs, la motivació davant l´assignatura de filosofia que es cursa a batxillerat. Realment, acostuma a ser difícil d´encaixar en la seva mentalitat. I més impossible semblaria encara introduir l´assignatura en edats primerenques, no? Imagineu la possibilitat de fer classe de filosofia a nens de primària? Doncs, aquesta és una realitat que en alguns estats educatius s´està fent i, pel que sembla, els resultats i beneficis són més que sorprenents.

De què es parla en les sessions de filosofia a les aules de les escoles de primària? Amb l´ajuda d´un mestre entrenat, s´usen les dimensions filosòfiques de les experiències dels nens perquè aquests puguin formular preguntes com ara: existeix la sort? quan alguna cosa és real? per què es va inventar la música? què és ser valent? són exactes les matemàtiques? per què la vida s´assembla a un viatge o un joc? Aquestes preguntes són generades de forma col·laborativa pels estudiants després d´haver-los presentat un estímul acuradament triat, el qual s´exposa en forma d´una narrativa, com va proposar l´autor del currículum original, Matthew Lipman; o per mitjà de vídeos o altres formes de presentació. Aquestes preguntes i les seves respostes es donen a través d´un diàleg en un ambient democràtic emmarcat per quatre principis fonamentals: col·laboració, respecte pels altres, crítica constructiva i creativitat.

El seu exercici freqüent és el diàleg crític, cooperatiu i creatiu, que es realitza generalment una vegada la setmana, com una part del currículum de les escoles on s´implementa filosofia per a nens; resulta significativament beneficiós des d´un aspecte actitudinal, intel·lectual i emocional. Han estat nombrosos els estudis sobre l´impacte de la filosofia en els estudiants que reben aquestes sessions de forma freqüent. El 2006, dos psicòlegs britànics van fer una revisió sistemàtica de les recerques fetes sobre l´impacte de la filosofia per a nens (Trickey i Topping, 2004), incloent-hi només els estudis que complissin uns estrictes criteris. Tots els estudis seleccionats van mostrar resultats positius en el desenvolupament de les habilitats cognitives, de raonament crític i de diàleg, així com per al desenvolupament emocional i social. El següent objectiu dels investigadors va ser concloure si les troballes positives reportades prèviament podrien ser replicades en classes de 30 estudiants; les seves conclusions es poden resumir com segueix:

–Desenvolupament de les habilitats cognitives. Els resultats suggereixen que fent una hora setmanal la metodologia de l´ensenyament basada a preguntar, examinar, investigar o qüestionar pot exercir un impacte significatiu en l´habilitat de raonament dels nens. A més, els que hi van participar van millorar el concepte de si mateixos com a aprenents. Aquests resultats suggereixen que les intervencions educatives basades a fer pensar i reflexionar promouen una millor autoestima en l´aprenentatge.

–Desenvolupament de les habilitats en el raonament crític i en el diàleg. El nombre d´estudiants defensant amb raons els seus punts de vista va ser el doble en el grup que feia filosofia per a nens (en un període de sis mesos), en comparació dels que no en feien. Els mestres també van observar que el percentatge de temps que l´alumne parlava va augmentar de 41% a 66%; i la durada dels comentaris dels estudiants en el grup experimental es va incrementar el 58%.

–Desenvolupament emocional i social. L´estudi subministra evidències de millores en les habilitats de comunicació, confiança i concentració dels estudiants. També suggereix que el procés d´aprenentatge va ajudar els estudiants a manejar de forma més apropiada els seus sentiments i la impulsivitat.

–Sostenibilitat en els assoliments cognitius. Els investigadors van fer un estudi posterior amb els nens que, durant l´escola primària, havien rebut les classes de filosofia. Aquest es va realitzar quan els nens estaven a segon curs de secundària. En comparar-se amb un grup control que mai va rebre sessions de filosofia, es va observar la sostenibilitat dels guanys cognitius assolits durant les sessions a primària, malgrat que ja havien passat més de dos anys sense rebre-les.

En un altre estudi, dirigit pel professor Gorard de l´Escola d´Educació de la Universitat de Durham, més de 3.000 nens d´entre 9 i 10 anys del Regne Unit van participar en sessions setmanals d´una hora per millorar les seves habilitats de qüestionar, raonar i elaborar arguments. Aquest estudi va concloure que, en dos mesos, les puntuacions en les habilitats de lectura i matemàtiques dels alumnes que seguien el programa diferien significativament, i de forma favorable, dels que no seguien l´ensenyança. Els mestres també van destacar un impacte beneficiós en l´autoconfiança, la paciència i l´autoestima. Probablement no hi ha una altra disciplina més relacionada amb el pensar que la filosofia, ja que estan inexorablement entreteixides. La filosofia és, per definició, l´inquirir basat en el raonament lògic i la cerca de la saviesa.

A nivell de les escoles primàries encara existeix un gran buit en l´estimulació de les habilitats de pensament. En la majoria dels sistemes educatius de molts països i de diverses latituds, encara que s´utilitzin els eixos transversals com a mitjà per estimular el pensament complex i crític, no sempre s´evidencien resultats significatius en la millora de les habilitats de pensament dels estudiants. D´aquí, la iniciativa d´impulsar altres programes amb contingut propi dirigit intencionadament al desenvolupament d´aquestes habilitats d´estil de pensament sofisticat.

Alguns sistemes educatius han integrat en el seu currículum assignatures que, d´alguna manera, cobreixin el buit creat per l´èmfasi excessiu que s´ha donat a les habilitats d´expressió escrita. En la majoria d´escoles, aquesta diferència entre l´entrenament en habilitats d´expressió escrita i les oportunitats per a l´expressió verbal encara no està ben resolta. Aquest buit encara és més evident a primària. Però en les que incorporen programes educatius basats en sistemes de filosofia per a nens s´aprecia la fascinació amb què acullen aquesta activitat. S´observa una gran avidesa i interès a participar i compartir les seves idees sobre temes que potser mai haurien estat tractats en les altres assignatures, ni tingut l´accés a participar-hi, en un ambient democràtic i de lliure expressió.

Filosofia per a nens és una alternativa factible tant per al docent com per als sistemes educatius pel que fa a l´estimulació del pensament complex. Els principis pedagògics, filosòfics i psicològics que sustenten aquesta metodologia es poden traduir en objectius educatius que els mestres, formats prèviament, poden implementar. Segurament, introduir aquesta disciplina en edats primerenques acabaria per convertir- se en la millor resposta a la pregunta de l´inici de l´article a què us feia referència, aquella de per què toca estudiar certes matèries. La que fan els estudiants i que sovint no troba una resposta clara i els genera dubtes. La millor resposta és aquella que un troba dins seu i que es respon en funció que l´individu trobi sentit a aprendre i saber.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Preocupa't per mantenir la teva roba en bona condició
Roba tòxica: com evitar contaminar-se

Roba tòxica: com evitar contaminar-se

Moltes peces de vestir s'elaboren amb components tòxics que poden ser perillosos per a la salut

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Un virus injectat en el cervell aconsegueix prevenir l´Alzheimer

Un virus injectat en el cervell aconsegueix prevenir l´Alzheimer

Aquesta investigació, liderada per una investigadora espanyola, podria obrir la porta a nous...

Set mites sobre la grip infantil

Set mites sobre la grip infantil

Consells sobre què cal fer i què no per prevenir el contagi de la grip estacional

Enllaços recomanats: Premis cinema