Raspall de dents, elèctric o manual?

Els oscil·lants rotatoris mostren una major efectivitat a l'hora d'eliminar la placa bacteriana

16.02.2016 | 11:10
Cada tres mesos cal canviar el raspall o els capçals.
Cada tres mesos cal canviar el raspall o els capçals.

Amb l'aparició al mercat del raspall elèctric moltes persones van deixar de banda el tradicional raspall de dents manual, animats pels beneficis en la salut bucodental que el raspall elèctric prometia. Però, és cert que el raspall de dents elèctric és millor que el manual?

Encara que hi ha molts tipus diferents de raspalls de dents elèctrics, sí que hi ha estudis que indiquen que els raspalls "oscil·lants rotatoris mostren una major efectivitat a l'hora d'eliminar la placa bacteriana, que és la principal causant de la inflamació de les genives i de l'aparició de càries ", segons ha explicat el president del Consell General de Col·legis Oficials d'Odontòlegs i Estomatòlegs d'Espanya, el doctor Óscar Castro, en una entrevista a Infosalus.

A més, els raspalls de dents elèctrics disposen d'altres característiques com un temporitzador per cronometrar el temps del raspallat, que no ha de ser inferior a dos minuts, o alarmes de pressió que alerten quan s'estan raspallant amb massa força les dents. Per tot això, el doctor Castro ha afirmat que "està demostrat científicament que aquests raspalls són molt més efectius que el raspallat manual tradicional".

El raspall de dents elèctric també està especialment recomanat per a les persones que pateixen discapacitats motores, ja que al fer els moviments per si mateix, fa molt més fàcil netejar les dents "tant si és el propi pacient el que ho fa com si ho fa una altra persona ", ha assenyalat Castro.

I per als nens?

El raspall elèctric també està recomanat per als nens, ja que el solen veure com un joc i els fa més fàcil arribar a totes les parts de la boca. Castro ha recordat que el més important és "crear l'hàbit" del raspallat de dents, ja sigui amb el raspall manual o l'elèctric.

Des dels 3 anys és recomanable començar a ensenyar als nens a rentar-se les dents, "primer amb un raspall manual i a poc a poc passar a l'elèctric. Un dels regals estrella durant el Nadal són els raspalls elèctrics", ha explicat el doctor Castro .

Consultar al dentista

Abans de decidir-se un raspall o un altre, i especialment si es pateix una patologia bucodental, s'ha de consultar l'odontòleg. Castro ha explicat que "davant de qualsevol patologia el dentista serà el que prescrigui els mètodes adequats, com la pasta de dents, si cal complementar el raspallat amb un col·lutori, si cal utilitzar raspalls interproximals, que netegen entre dent i dent; i quin raspall és el millor per a cada cas".

Tampoc cal oblidar que els capçals dels raspalls elèctrics s'han de canviar amb la mateixa freqüència que es faria amb un raspall manual, cada tres mesos, ja que pateixen el mateix desgast i perden efectivitat amb l'ús. Finalment, el doctor Castro ha recomanat, en adquirir un raspall de dents, "fixar-se en la qualitat i no tant en el preu", ja que és una eina més per cuidar la salut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Per què no tinc orgasmes?
Per què no tinc orgasmes?

Per què no tinc orgasmes?

Es poden tenir relacions plaents (molt!) sense orgasme

Mites i realitats sobre la liposucció

Mites i realitats sobre la liposucció

Resolem els dubtes sobre una de les cirurgies més comunes a tot el món

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Un informe adverteixen dels riscos que poden comportar aquestes pràctiques per la salut dels nens

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Enllaços recomanats: Premis cinema