Regió 7

Tens gust a ferro a la boca?

Pot indicar problemes greus de salut com alteracions dels ronyons o el fetge, diabetis o fins i tot problemes més greus

25.09.2015 | 17:35
Tens gust a ferro a la boca?
Tens gust a ferro a la boca?

La sensació de gust de metall a la boca és més comuna del que es pensava i pot indicar problemes greus de salut com alteracions dels ronyons o el fetge, una diabetis no diagnosticada o fins i tot certs càncers. Però aquestes raons no són les comunes i solen estar acompanyades d'altres símptomes.

Causes del gust de ferro a la boca

Si estàs sa, la causa d'aquest sabor metàl·lic sol ser benigna, assenyala el metge de família Michael Rabovsky, cap del Departament de Medicina Familiar i vicepresident de l'Institut de Medicina de la Clínica Cleveland, a la web de la institució mèdica americana.

Si el gust metàl·lic és l'única senyal d'importància per consultar al metge, la causa podria estar en els medicaments que s'estan prenent o en un trastorn de la salut. A continuació, des d'aquest lloc a Internet, el doctor Rabovsky apunta vuit possibles causes per al gust metàl·lic a la boca:

1. Una mala higiene oral: si no et raspalles o passes el fil dental de forma habitual, el resultat poden ser problemes a les dents i les genives com la gingivitis, periodontitis i infecció dental. Aquestes infeccions es poden superar amb prescripcions de l'odontòleg. El gust metàl·lic s'anirà després que es curi la infecció.

2. Fàrmacs amb recepta: aquests medicaments inclouen antibiòtics com la tetraciclina, el fàrmac per a la gota al·lopurinol, el liti (utilitzat com psicofàrmac) i alguns medicaments cardíacs. El cos absorbeix la medicina i arriba fins a la saliva. També, els medicaments que poden ocasionar boca seca com els antidepressius podrien ser els culpables d'aquest sabor metàl·lic i afectar al gust ja que tanquen les papil·les gustatives.

3. Vitamines sense prescripció: els complexes multi-vitaminics amb metalls pesants, com coure, zinc o crom, o els remeis pels refredats, com les pastilles de zinc, poden causar un sabor metàl·lic. De la mateixa manera succeeix amb les vitamines prenatals i els suplements de ferro o calci. El gust sol desaparèixer a mesura que l'organisme processa les vitamines o la medicina. Si no fos així, revisa la dosi que prens i assegura't que no és massa alta.

4. Infeccions: les infeccions respiratòries de les vies altes, refredats i sinusitis canvien el sentit del gust. Això és temporal i sol acabar quan se supera la infecció.

5. Tractaments anticancerígens: els pacients que són tractats de càncer amb quimioteràpia o radiació poden experimentar aquest gust metàl·lic a la boca.

6. Embaràs: durant les primeres fases d'embaràs, algunes dones experimenten canvis en el gust. Un d'aquests canvis podria ser l'aparició d'aquest sabor metàl·lic.

7. Demència: les persones amb demència sovint tenen anomalies en el gust. Les papil·les gustatives estan connectades als nervis del cervell. Les anomalies en el gust poden produir-se quan la part del cervell associada al gust no funciona de forma adequada.

8. Exposicions químiques: si s'ha estat exposat a mercuri o plom, inhalant alts nivells d'aquestes substàncies, sovint pot produir-se un gust metàl·lic.

El metge de família conclou que si s'experimenta aquest gust a metall a la boca el millor és consultar amb el metge, que pot llavors determinar si es tracta d'una malaltia o trastorn greu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Preocupa't per mantenir la teva roba en bona condició
Roba tòxica: com evitar contaminar-se

Roba tòxica: com evitar contaminar-se

Moltes peces de vestir s'elaboren amb components tòxics que poden ser perillosos per a la salut

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Un virus injectat en el cervell aconsegueix prevenir l´Alzheimer

Un virus injectat en el cervell aconsegueix prevenir l´Alzheimer

Aquesta investigació, liderada per una investigadora espanyola, podria obrir la porta a nous...

Set mites sobre la grip infantil

Set mites sobre la grip infantil

Consells sobre què cal fer i què no per prevenir el contagi de la grip estacional

Enllaços recomanats: Premis cinema