La vacuna terapèutica contra la sida es començarà a testar a partir del 2016

Aquesta vacuna simula la resposta a la infecció d'un petit percentatge de la població infectada que aconsegueix controlar la malaltia

07.10.2015 | 16:50
La vacina arribarà a Catalunya l´any vinent.

La vacuna terapèutica contra la sida en pacients es començarà a testar a partir de l'any 2016. L'equip del director d'IrsiCaixa i cap de la Unitat de VIH de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha creat una vacuna altament efectiva en simis que podria impedir la propagació del VIH per l'organisme estimulant l'activitat de les cèl·lules Natural Killers. Aquesta vacuna simula la resposta a la infecció d'un petit percentatge de la població infectada que aconsegueix controlar la malaltia sense tractament gràcies a l'expressió d'unes proteïnes immunes que impedeixen la propagació.

En l'actualitat, el tractament contra la infecció per VIH deixa les cèl·lules infectades "adormides". Per aquest motiu, si el tractament s'interromp les cèl·lules tornen a produir partícules víriques que destrueixen el sistema immunitari. En l'estratègia desenvolupada per l'equip del doctor Clotet, es vol augmentar la immunitat específica contra la sida amb aquesta vacuna terapèutica, a més d'incrementar l'eficiència i evitar que el virus s'escapi amb l'estimulació de les cèl·lules NK.Hi ha un 2% de la població afectada amb la sida que aconsegueix controlar la malaltia sense tractament gràcies a l'expressió d'unes proteïnes immunes que impedeixen la propagació del VIH pel seu organisme.

Amb aquesta vacuna i amb l'aplicació d'uns fàrmacs que despertin les cèl·lules adormides, l'estratègia d'eradicació de la malaltia quedaria completa.Cada dia apareixen 6.000 noves infeccions per sida al món, i a Catalunya apareixen cada any 1.000 casos nous malgrat tenir totes les possibilitats i mesures de prevenció a l'abast. Amb els últims avenços, el repte per a 2020 és curar la malaltia i "per a l'any 2030 es busca acabar amb el creixement de l'epidèmia", segons Clotet.

Lliçó d'inauguració

Clotet va pronunciar aquest dimarts una lliçó pel que fa a l'estat actual de la recerca amb motiu de la inauguració del grau en Medicina impartit de manera conjunta entre la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant la conferència, Clotet va repassar la història de la sida des dels anys 20 fins ara, quan la vacuna contra el VIH es troba més a prop que mai.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema